31 December 2019: fireworks at 20:00

Yksi ilotulitus riitti ja ajankohta oli sopiva

Palautekyselyssä myös uudenvuodenpäivän koskinäytös sai kannatusta.

Imatran kaupunki kysyi tammikuun alussa mielipiteitä uudenvuodenaaton ilotulituksesta ja seuraavan päivän koskinäytöksestä.

Vastauksia tuli reilussa viikossa kaupungin verkkosivujen ja sosiaalisen median välityksellä 283.

Kyselyyn vastanneista selkeästi suurin osa (84 prosenttia) piti hyvänä sitä, että kaupunki ympäristösyistä karsi uudenvuodenaaton ilotulituksista toisen pois.

Ilotulitus järjestettiin uudenvuodenaattona kello 20. Tähän kellonaikaan päädyttiin, jotta myös lapsiperheillä oli mahdollisuus nähdä ilotulitus. Kellonaikaa piti toimivana 80 prosenttia vastaajista.

Ilotulituksen näyttävyyteen oli suurin osa tyytyväisiä (hieno, hyvä, riittävä). Pettymys näytös oli 12 prosentille.

Uusille ideoille avoimuutta

Kaupunki kysyi myös mahdollisuutta vaihtaa ilotulitus laseresitykseen, kuten esimerkiksi Espoo on jo ympäristösyistä tehnyt. Vastaajista 57 prosenttia piti tätä mahdollisuutta hyvänä ja vastaavasti 43 prosenttia tyrmäsi sen.

─ Voi olla, että laseresityksen hinta on nyt alkuvuodesta tehtyjen alustavien tiedustelujen perusteella meille liian kallis, mutta tulemme nyt kartoittamaan muita valaistusesitysvaihtoehtoja esimerkiksi ilotulituksen rinnalle tai jopa tulevaisuudessa näytöksen korvaajaksi. Näistä päätetään myöhemmin, viestintäjohtaja Liisa Hupli-Oinonen sanoo.

Kommenttiosuuksissa muutamat vastaajat ehdottivat laser- tai valonäytöksen yhdistämistä koskinäytökseen.

Koskinäytökselle hyväksyntä

Vastaavasti kaupunki toivoi myös mielipiteitä siitä, oliko uudenvuoden koskinäytöksen siirtäminen aattoillasta vuoden ensimmäiseen päivään ja valoisaan aikaan hyvä ratkaisu. Tätä muutosta kannatti 79 prosenttia vastaajista.

─ Näiden vastausten perusteella ryhdymme suunnittelemaan seuraavaa vuodenvaihdetta. Kiitos kaikille vastanneille, Hupli-Oinonen toteaa.

 

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Liisa Hupli-Oinonen, 0206172400, liisa.hupli-oinonen@imatra.fi

Kommentteja

Kyselyyn vastaajat kommentoivat kysymyksiä runsaasti. Ohessa muutamia poimintoja.

Imatran kaupunki jätti ympäristösyistä yhden ilotulituksen pois uudenvuodenaattona. Oliko tämä hyvä ratkaisu?

 • Ilotulituksesta seuraa aina häiriötä ja pelkoa eläimille, joten yhden ilotulituksen käytäntö oli erittäin hyvä.
 • Yksi tulitus on riittävä. Tosi kivaa yhteisöllisyyttä - kaksi erillistä jakaa joukkoja ihan turhaan tämän kokoisessa kaupungissa.
 • Parempi on satsata yhteen, kuin ripotella niitä pitkin iltaa. Lisäksi ekologisuus ja kuluttajaystävällisyys on aina plussaa.
 • Ihan turhaa rahan haaskausta.

Ilotulitus järjestettiin klo 20, jotta myös lapsiperheillä olisi mahdollisuudet nähdä ilotulitus. Oliko ajankohta sopiva? 

 • Ihan parasta, en oo koskaan nähnyt noin paljon porukkaa myöhäisessä näytöksessä.
 • Erinomainen ajankohta. Miksi sen pitäisi olla puolelta öin?
 • Ilotulituksella juhlitaan vuoden vaihtumista, silloin se pitää olla. Myös lapset jaksavat valvoa yhden kerran vuodessa.

Espoo korvasi ilotulitukset jo lasernäytöksellä. Moni kaupunki miettii samaa. Voisiko Imatra vaihtaa ilotulituksen lasernäytökseen?

 • Ehdottomasti voisi korvata. Ottaen samalla huomioon koirat ja myös ihmiset jotka pelkää. Ympäristöä unohtamatta.
 • Voisi kokeilla ja sitten kysyä mielipide. Laseresityksen voisi laittaa koskinäytökseen. Olisi vähemmän meteliä ja upea juttu silti.
 • Sitten kun/jos ilotulitukset kielletään.
 • Mielestäni Imatra voisi luoda myös kokonaan uuden perinteensä, jotakin omaperäistä ja ainutlaatuista kuten koskinäytös valoshowna.
 • Ei, ei ja ei. Ehkä, jos lasernäytökseen saataisiin komeat ääniefektit..mutta tuskin onnistuu. Ei edes Dubain lasershow-video voittanut meidän ilotulitusta.

Koskinäytös järjestettiin tällä kertaa 1.1., jotta juhlinta jakaantuisi myös vuoden ensimmäiselle päivälle. Oliko ratkaisu hyvä? 

 • Tosi kiva ohjelmanumero pyhäpäivälle. Ja jos joku ei kerennyt raketteja katsomaan, ehkä näki kosken kuohut.
 • Katsojat tykkäsi, ihmiset paikan päällä juttelivat ja kertoivat että on kaunista, kaunis musiikki ja talvimaisema, sopii hyvin Uudenvuodenpäivän ohjelmaan. Myös glögitarjoilua voisi olla vaikka Inkerinaukiolla, jotkut lapsiperheet kyselivät sitä.
 • Mielestäni sopisi paremmin ja pääsee oikeuksiinsa paremmin pimeänä ajankohtana.
 • Loppiaisena olisi parempi, joulunajan päätös.