Kuva
Kuva Tea Laitimon matkalta.

Kiinan Jiaxingin ja Imatran yhteistyössä uusia, konkreettisia avauksia

Tiedote
14.12.2018 18:40
Leirikoulutoimintaa, yritysyhteistyötä, oppilasvaihtoa ja koulutustarjonnan kaupallista vientiä.

Imatran kaupungin yhteysjohtaja Tea Laitimon kahden kuukauden mittainen Kiinan vaihto poiki useita konkreettisia avauksia Imatran ja ystävyyskaupunkien Jiaxingin ja Beihain välille.

─ Kiinassa edellytetään yhteistyöltä tekemistä puheiden sijaan. He ovat tehokkaita, ja moni asia laitettiin heti työn alle, joulukuun alussa Suomeen palannut Laitimo kertoo.

Käytännössä yhteistyö ei rajoitu vain ystävyyskaupunkeihin, vaan laajemmalle alueelle Kiinassa. Koko Zheijianin maakunnassa, johon Jiaxing kuuluu, on noin 55 miljoonaa ihmistä, joiden ostovoima kasvaa rajusti.

Matkailun ja yrityselämän etujen ajaminen vaatii Suomessakin aiempaa laajempaa ja tiiviimpää yhteistyötä. Mikään kunta ei yksinään pysty täyttämään kiinalaisten odotuksia.

Yhteistyötä yritysten ja koulujen kanssa

Konkreettisia tuloksia Laitimon matkalta ovat yritysdelegaatioiden saapuminen Imatralle keväällä. Kiina panostaa jatkossa vahvasti palvelujen vientiin esimerkiksi it-alalla. Heitä kiinnostavat myös sijoittaminen, joten Imatran alueen kiinteistömyyntikohteista välitetään jatkossa tietoa Kiinaan.

Kiinalaiset toivovat myös koulutusyhteistyötä. Siinä on suomalaisesta näkökulmasta kaupallistamisen mahdollisuus.

─ Kiinalaisia kiinnostaa todella paljon suomalainen koulutus. Tältä osin yhteistyöaiesopimus saatiin allekirjoitettua ammattikorkeakoulun ja Jiaxingin yliopiston kanssa. Ne aloittavat opiskelijavaihdon jo ensi syksynä. Myös Beihain tekniseltä ammattiopistolta on saatu esitys yhteistyön aloittamisesta Sampolle.

Yhteistyötä on luvassa myös peruskoulutasolla ja lukiossa.

Leirikouluyrittäjiä etsitään jo kesäksi

Matkailualan toimijoita on tulossa keväällä Jiaxingista Imatralle. Ystävyyskaupunkisuhteiden ansiosta Imatra otetaan Kiinassa mukaan esittelyyn, jossa suositellaan kansainvälisiä matkailukohteita.

Ripeimmin yhteistyö Imatran ja ystävyyskaupunkien kanssa on viriämässä leirikoulutoiminnan saralla.

Ensimmäiset leirikoululaiset ovat tulossa Imatralle jo ensi kesänä. He ja heidän perheensä odottavat hyvin laadukkaita palveluja.

─ Nyt meidän tulee löytää yrittäjä, joka pystyvät hoitamaan leirikoulun järjestelyt matkoista ohjelmiin ja pieniinkin käytännönjärjestelyihin asti. Kaupunki ei näitä hoida, mutta tässä on nyt mahdollisuus yrittäjille, Laitimo toteaa.

Imatra avasi uuden tavan toimia

Shanghain pääkonsulaatti on erittäin tyytyväinen Imatran avaukseen lähettää edustaja Kiinaan. Tämä oli eurooppalaisen yhteistyön saralla heistä uudenlainen, toimiva tapa hoitaa asioita.

─ Kiina on keskusjohtoinen ja ystävyyskaupunkisuhteilla on suuri merkitys kumppaneita valittaessa. Tämä on vasta alkua. Meillä on nyt etulyönti asema moneen muuhun maahan ja kaupunkiin nähden, Laitimo toteaa.

 

Tietoa Imatran ystävyyskaupungeista täältä.

 

Lisätietoja:

Yhteysjohtaja Tea Laitimo, tea.laitimoatimatra.fi, p. 020 617 2212

 

 

Tuloksia

  • Invest in, yritysdelegaatiot ovat tulossa kutsu ja ohjelma
  • Lupaus Jiaxingin kaupungilta ilmaisista tiloista Imatran seudulta Kiinaan sijoittuville yrityksille.
  • Matkailun kehittäminen, toimijat ovat tulossa kutsu ja ohjelma, palvelujen kokoaminen
  • Leirikoulutoiminta alkaa ensi kesänä kahdesti vuodessa kiinalisia koululaisia Imatralle
  • Perusasteen koulutusyhteistyön aloittaminen
  • Koulutustarjonnan kaupallistaminen -> erittäin potentiaalista, delegaatiot tulossa
  • Kulttuurivaihdot