Kuva
Hanna Ryynäsen voittoisaa korusarjaa

Imatran korukilpailun voittaja

Tiedote
17.8.2018 18:17
Ensimmäisen palkinnon, 1400 euroa, sai Hanna Ryynänen uniikkiteosten sarjallaan, jossa jokainen koru symboloi yhtä kuvaa Imatrasta.

Imatran kaupunki julkisti Imatra 70 –juhlavuoden kunniaksi kilpailun, jolla etsittiin kaupungille korua tai korumaista esinettä. Korun/esineen tuli kuvastaa Imatraa ja soveltua lahjaksi. Kilpailu toteutettiin helmi-toukokuussa tänä vuonna.  

Ensimmäisen palkinnon, 1400 euroa, sai Hanna Ryynänen uniikkiteosten sarjallaan, jossa jokainen koru symboloi yhtä kuvaa Imatrasta.

- Ulkopuolisen silmin Imatra kaupunkina on pieni ja koreilematon. Silti löytyy kulttuuritarjontaa, teollisuutta, rajamatkailua, Saimaan rantoja ja tietysti Valtionhotelli. Pinnan alla tapahtuu vielä enemmän. Kun ihmiset elävät, pienetkin asiat voivat saada suuria merkityksiä, kirjoittaa Hanna Ryynänen teossarjastaan.
 
Teossarja koostuu neljästä erilaisesta prototyypistä, jotka ovat ensi näkemältä rouheita ja karuja. Materiaalit ovat erilaisia metallista valmistettuja teollisia osia, joita löytyi eri paikoista.

- Karuuden vastakohdaksi syntyi viivapiirroksia. Valokuvasin kännykkäkameralla reittejä, joita pitkin ihmiset kulkevat Imatralla. Halusin kuvata asioita, joita tavalliset ihmiset näkevät liikkuessaan korikaupungissaan. Kuvista poimin yksityiskohtia, joihin silmät tarttuivat. Jätin tarkoituksella valitsematta kaikkein tunnistettavimmat elementit ja keskityin hieman piilossa oleviin. Osa kuvista lähestyykin jo abstraktia. Piirrokset on siirretty metallikappaleisiin syövyttämällä, joka myös jättää oman jälkensä.  Jokaiseen teokseen kuuluu irrotettava nauha, jolla sitä voi kantaa haluamallaan tavalla.
 
Tuomariston perustelut

- Työssä/koruesineissä on innovatiivisesti käytetty erilaisia esineitä, jolloin uusiokäyttö toteutuu. Tekijällä on vahva Imatra-yhteys, lisäksi työssä on rouheutta Imatran brändin mukaisesti. Mukana ollut selostus oli ammattimainen ja hyvin tehty, asiaan oli paneuduttu. Jatkossa mukaan liitetään korujen/esineiden tarinat. Korut ovat helposti varioitavissa erilaisiin toteutuksiin/käyttötarkoituksiin, toteaa tuomaristo voittajatöistä.
 
Lisäksi tuomaristo arvosti ennakkoluulottomuutta ja mainiosti toteutettua kestävän kehityksen ja kierrätyksen ajatusta.
 
Hanna Ryynänen
on lappeenrantalainen kuvataiteilija ja koruntekijä. Viime aikoina hänen työskentelynsä on edennyt kohti ihmistä ja asioita, jotka muodostavat minuutemme. Erityisen tärkeiksi ovat muodostuneet henkilökohtaiset korut ja esineet ja millaisia tarinoita niillä on kerrottavanaan. Merkityssisällöt saavat konkreettisen muodon usein graniitista kaiverrettuna. Värikkäät suomalaiset graniitit ovatkin Ryynäselle läheisin materiaali.
 
Ryynäsen teoksia on tällä hetkellä nähtävillä Imatran taidemuseossa KORU6-näyttelyssä sekä Lappeenrannassa Taidekeskus Idässä osana Korutaideyhdistyksen jäsenten näyttelyä. Ryynänen valmistui Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2016.
 
Toisen palkinnon, 600 euroa, sai Nelli Tanner.

 
Lisätiedot: Yhteysjohtaja Tea Laitimo, p. 020 617 2212.