Matti Luostarinen Lammassaaren luontopolulla
Kuvaaja 
Heikki Laine
Matti Luostarinen testaa kännykällään opasteiden toimivuutta Lammassaaren luontopolulla

Huippusuositun Lammassaaren polut saivat uutta päällystettä

Saimaan Lammassaari kutsuu kesänviettäjiä. Poluille levitetty kivituhka tekee kävelystä miellyttävämpää ja vähentää suositun retkeilysaaren kulumista. Lammassaaren virkistyskäyttö on moninkertaistunut, kun sen olosuhteita on viime vuosina parannettu.

Imatran Lammassaaren varustelua on parannettu viime vuosien aikana poluilla, kyltityksillä ja nuotiopaikoilla tarvikkeineen. Talkoovoimin on tehty invalaavu (Satakielen laulu ry) ja niin sanottu ”Leijonakota” (Lions Club Imatra).

Kaupungin metsäinsinööri Matti Luostarinen kertoo, että kaupunki on järjestänyt polttopuuhuollon sekä laavulle että kodalle.

- Paikoilta löytyy sahat ja kirveet halkojen katkaisemista ja pilkkomista varten. Jos ei halua pilkkoa puita, voi tuoda polttopuut tullessaan. Vaikka Lammassaaressa on roskisia ja alueella käy huolto- ja siivousryhmä viikoittain, toivomme kuitenkin jokaisen vievän roskansa pois saaresta kunnon retkeilijän tapaan, opastaa Luostarinen.

- Polkuja kunnostamalla olemme onnistuneet ohjaamaan liikkumista näille tietyille reiteille. Näin saamme vähennettyä muilla alueilla liikkumista. Tämä taas antaa rauhaa kasvillisuudelle. Muutamissa paikoissa olemme lisänneet jopa kivituhkaa juuristovaurioiden vähentämiseksi. Kivituhkapäällysteen ansiosta pyörätuolilla pääsee rantaa vastapäivään invalaavulle ja vastaavasti se helpottaa heikompijalkaisten menoa myötäpäivään ensimmäiselle nuotiopaikalle, jossa on myös pöytä- ja penkkiryhmä.

- Lammassaaressa kulkee myös Lammassaaren luontopolku, jonka varresta löytyy 31 rastipistettä. Rasteilla kerrotaan saaren monimuotoisen luonnon lisäksi muutakin asiaa, muun muassa etäisyyksien sekä puiden iän ja pituuden arviointia. Lisäksi luontopolulta löytyy ” hiljaisuuden rasti ” paikasta, johon ei juuri ihmisten aiheuttamia ääniä kuulu. Polun on suunnitellut biologi Hannu Aarnio vaimonsa kanssa, kertoo Matti Luostarinen

 

  • Lammassaaressa on kahdeksan ulkonuotiopaikkaa rantaviivan läheisyydessä
  • Lammassaaressa on telttailukielto, joka on merkein ilmoitettu
  • Pyöräily poluilla kuuluu jokamiehenoikeuksiin
  • Koirien kiinnipito alueella on tärkeää
  • Imatralla on kymmenkunta muutakin luontopolkua. Lisätietoa poluista osoitteessa www.imatra.fi/luontopolut