Imatralaiset olympialaisissa
Kuvaaja 
Heikki Laine
Imatralaiset olympialaisissa

Lari Lehtonen, Matti Suur-Hamari ja Venla Lehtonen tuovat imatralaistaväriä olympialaisiin

Etelä-Korean Pyeongchangissa kisailee kolme Imatraa edustavaa suomalaisurheilijaa; Imatran urheilijoiden hiihtäjä Lari Lehtonen ja ampumahiihtäjä Venla Lehtonen sekä paracrossissa kilpaileva lumilautailija Matti Suur-Hamari. Seuraamme tällä sivulla urheilijoidemme edesottamuksia kisoissa.

Lari Lehtonen (30v.)

Lari Lehtonen kilpailee jo kolmansissa olympiakisoissaan. Hän on edustanut Suomea myös neljä kertaa maailmanmestaruuskisoissa. Nelinkertainen Suomen mestari on kansainvälisellä tasolla hiihtänyt tasaisesti, parhaimmillaan Lari on sijoittunut maailman cupissa 15. parhaan joukkoon. Suomen viestijoukkueessa Lari on tuttu näky niin MM-kisoista kuin olympialaisistakin.

Ammatikseen hiihtävä Lari Lehtonen on siviilissä aviomies ja kahden lapsen isä. Lue Lisää Larista: http://larilehtonen.fi/

Keväällä 2015, kun Imatran kaupunki teki markkinointivideoita, Lari oli toipumassa jalkavammasta. Katso video täältä.

Lari Lehtonen hiihti ensimmäisen hiihtona Pyeongchangin kisoissa 16.2. viidentoista kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa ja sijoittui toiseksi parhaana suomalaisena sijalle 31. Lue Ylen uutinen aiheesta. Hyvällä hiihdolla Lehtonen nousi vahvaksi ehdokkaaksi Suomen viestijoukkueeseen. Miesten 4 x 10 kilometrin hiihtoviesti on 18.2.

Lari Lehtonen nimettiin yllätyksellisesti Suomen joukkueen ankkuriksi. Larin hyvä hiihto toi Suomelle neljännen sijan. Lue lisää Ylen uutisesta.

Venla Lehtonen (22v.)

Venla Lehtonen, joka ei ole sukua Lari Lehtoselle, on Suomen nousevia ampumahiihtäjiä. Kuka on kukin Lehtonen, selviää tästä paikallislehti Uutisvuoksen jutusta. Imatran hyvät ampumahiihdon harjoitusolosuhteet ovat antaneet Venlalle mahdollisuuden treenata paljon kotikaupungissaan Imatralla.

Venla Lehtosen Pyeongchangin matka ei ollut suinkaan odotettavissa vielä alkutalvesta, mutta Venlan nousujohteinen kehitys ja Suomen naisten ampumahiihdon viestijoukkueen hyvät suoritukset veivät Venla Lehtosen Korean koneeseen.

Venlan oman olympiahistorian ensimmäinen kisastartti tuli lauantaina 10.2. Sijoitus oli 79. Lue juttu kisasta Uutisvuoksesta.

Pitkään kisarupeapaan kuuluu myös odottelua. Lehtonen muun joukkueen mukana ompelemaan "tasavallan ykkösvauvalle" peittoa. Katso kuvat peiton teosta täältä: https://twitter.com/OlympicTeamFI/status/962870948318728193

Myös Venla Lehtonen valittiin yllätyksellisesti Suomen naisten ampumahiihtoviestijoukkueen ankkuriksi. Viesti hiihdettiin 22.2. Suomen sijoitus oli 15. Venla Lehtosen arvioitiin kuitenkin suoriutuneen kunnialla ensimmäisestä arvokisaviestistään aikuisten tasolla.

Katso tästä vuoden 2016 keväällä tehty video Venla Lehtosesta ja Imatran Ukonniemi Stadionista

Matti Suur-Hamari (31 v.)

Matti Suur-Hamari kilpailee paralympialaisissa, jotka järjestetään olympialaisten jälkeen samoilla paikoilla 9. - 18. maaliskuuta.

Matti Suur-Hamarin tie päätoimiseksi urheilijaksi kävi vuonna 2009 sattuneen moottoripyöräonnettomuuden kautta. Tästä alkoi suorastaan satumainen tarina, jossa Suur-Hamari hakeutui vanhan lumilautailuharrastukseensa ja sitä kautta paralumilautailun maailmaan. Nopeasti hän raivasi itsensä maailman kärkeen ja on yksi vahvoista mitaliehdokkaista myös Pyeongchangissa.

Suur-Hamari valittiin Suomen lipun kantajaksi olympialaisten avajaisissa. Katso Suomen joukkueen tulo Pyeongchangin olympiastadionille Yle Areenassa.

Matti Suur-Hamarin ensimmäinen kisa maanantaiaamuna 12.3. tuotti heti jättipotin, kultaisen mitalin!Täältä näet laskun, joka toi Matille paralympiakultaa. Tällä videolla näet, kun Matti Suur-Hamari saa kultamitalinsa.

Seuraavan kerran Suur-Hamari kilpailee perjantaina 16.3. kello.3:30-9:55 Banked slalomissa.

Imatran kaupunki järjestää Matti Suur-Hamarin kultajuhlat kävelykatu Koskenpartaalla lauantaina 24.3.

Katso tästä Matti Suur-Hamarista vuonna 2015 Imatralla tehty video

Lue lisää Matti Suur-Hamarin tarinasta Ylen verkkopalvelusta

Matin omat sivut www. mattisuurhamari.com/