Jarkko Liutu tekee Vuoksenniskan koululle taideteoksen

Liutu valittiin prosenttitaiteen tekijäksi. Kuvataiteilija on koulun kasvatti.

Imatralaissyntyinen kuvataiteilija Jarkko Liutu on valittu Vuoksenniskan uuden koulukampuksen taiteen tekijäksi.

- Täytyy myöntää, että tieto kuulosti oikein mairittelevalta. Kun on elänyt elämänsä ensimmäiset 30 vuotta Imatralla, tämä tuntuu erityisen hienolta, Liutu kommentoi.

Liutun valitsi koulun taidehankinnasta vastaava kolmehenkinen taidetyöryhmä. Valintaan vaikutti vahvasti taidekoordinaattori Reetta Ahosen tekemä pohjatyö.

- Kävin läpi useita mahdollisuuksia. Siitä siivilöityi Liutu hänen aikaisempien töidensä perusteella. Jarkko on kokenut tekijä ja osallistunut kilpailuihin. Plussaa on toki sekin, että hänellä on kytkös Imatraan, Ahonen kertoo.

Nykyään Savonlinnassa asuva Liutu on opiskellut yläasteen ja lukion Vuoksenniskalla. Ylioppilaaksi hän pääsi koulunmäeltä vuonna 2003. Sen jälkeen hän toimi aina pyydettäessä koulussa sijaisena.

- Koulusta on paljon positiivisia muistoja. Varmasti omilla kokemuksilla on vaikutusta tässä työssä, kun tuntee ympäristön niin hyvin, Liutu miettii.

Liutu tekee teoksen tai teoskokonaisuuden. Alustava suunnitelman mukaan Liutu valmistaa muutamia luonnoksia joulukuun loppuun mennessä. Näistä luonnoksista taidetyöryhmä valikoi jatkoon pääsijän. Luonnoksista pyydetään mielipiteet myös koulun henkilökunnalta ja oppilailta.

Työryhmä edellyttää, että teos sopii niin ympäristöön, rakennuksiin kuin koulun pihalle. Lisäksi siinä voisi Ahosen mukaan olla jokin elementti luonnosta, sillä Vuoksenniska on profiloitunut luonto-opetukseen. Liutu on jo hahmotellut työtä. Työ ei tule olemaan abstraktia taidetta vaan esittävää.

- Jotenkin teos tulee liittymään varmasti luontoon. Materiaalina tulen käyttämään alumiinia ja pronssia. Tässä työssä on otettava huomioon turvallisuuteen liittyvät asiat, kuten yleensäkin julkisilla paikoilla, teokset ovat alttiita sille, että niitä kosketellaan.

Muuten koulun piha ei Liutun mielestä rajoita taiteen tekemistä mitenkään.

- Minun tapani ei ole tehdä niinkään radikaaleja ilmaisuja. Kommentoida voi taiteessa myös hienovaraisesti.

Liutun työ on niin kutsuttua prosenttitaidetta. Eli uuden Vuoksenniskan koulun kustannuksista käytetään osa taiteeseen. Liutun työlle on määritelty hinnaksi maksimissaan 45 000 euroa, mikä vastaa uuden koulun rakennuskustannuksista noin 0,5 prosenttia. Suurin osa rahoituksesta menee materiaalikuluihin.

Taideteos valmistuu rinta rinnan uuden koulun kanssa.

- Teoksen tulee olla valmis toukokuuhun 2019 mennessä, Liutu avaa sopimusehtoja.

Jarkko Liutu kirjoitti taiteteoksesta sopimuksen Imatran YH-rakennuttaja Oy:n toimistolla tänään torstaina.

 

Jarkko Liutu

34-vuotias

Syntyisin Imatralta.

Asuu Savonlinnassa.

Koulutus:

ylioppilas Vuoksenniska 2003

kuvataiteilija (AMK-tutkinto) Saimaan AMK, kuvataiteen yksikkö 2009

kovien materiaalien artesaani, Savonlinnan ammatti- ja aikuisopisto 2015

 

Prosenttitaide

Prosenttiperiaate on valtakunnallinen taidehankintojen rahoitusmalli, jossa noin prosentti rakennushankkeen määrärahasta käytetään taiteeseen.

Periaatetta on 2000-luvulla alettu toteuttaa Suomessa monin tavoin: periaatepäätöksenä kunnan julkisessa rakentamisessa, ehtona tontinluovutukselle, taideohjelman avulla ja rahastomallilla.

 

Lisätietoja:

Kuvataiteilija Jarkko Liutu p. 050 326 5659, jarkko.liutu(at)gmail.com

Talonrakennuksesta vastaava Ari Lattu p. 05-235 2825, ari.lattu(at)imatran-yh.fi