Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ulriikka Roiha ja varapuheenjohtaja Lassi Huuskonen
Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Ulriikka Roiha ja varapuheenjohtaja Lassi Huuskonen

"Että pystyis tekemään jotain positiivista muutosta tähän maailmaan"

Imatran nuorisovaltuustoa luotsaavat puheenjohtaja Ulriikka Roiha ja varapuheenjohtaja Lassi Huuskonen. Haastattelimme heitä sata vuotta sen jälkeen, kun Suomessa ensimmäisen kerran valittiin kunnanvaltuutettuja yleisissä ja yhtäläisissä vaaleissa.  Nuorisovaltuustot ovat nuorempaa perua. Ensimmäinen pysyvä nuorisovaltuusto, puhekielessä nuva, perustettiin vuonna 1995 ja vuoden 2015 kuntalaki velvoittaa kuntaa asettamaan nuorisovaltuuston.

Ulriikka Roiha on 18-vuotias abiturientti IB-lukiosta. Lassi Huuskonen on puolestaan 13 vuotta ja käy Mansikkalan koulun seitsemättä luokkaa. He edustavat kattavasti nuvalaisia, koska pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta nuvan jäsenten tulee olla 13 – 18-vuotiaita.

Mikä kiinnostaa nuorisovaltuustossa?

Ulriikka:  Alun perin lähdin tähän vähän väkipakolla, kun joku piti koululta Nuvaan saada. Tosi nopeesti ymmärsin, et tää on miun juttu. On hienoa päästä niinkin etuoikeutettuun asemaan, että voi vaikuttaa. Pystyy ihan konkreettisia asioita saada aikaan.

Lassi: Olin tosi kiinnostunut pienenä politiikasta ja vaikuttamisesta. Ala-asteella menin oppilaskuntaan ja oppilaskunnasta lasten parlamenttiin ja lasten parlamentin puheenjohtajaksi ja olin siinä pari vuotta. Seiskalla menin taas oppilaskuntaan ja nuorisovaltuustoon. Olen ikään kuin ajautunut tälle polulle. Kivaa, kun voi vaikuttaa asioihin ja, kun huomaa että hei, tätä me suunniteltiin, ja se tapahtui.

Mitä odotat nuorisovaltuustokaudelta?

Ulriikka: Odotan innokkuutta uusilta jäseniltä ja jotain uutta. Tällä hetkellä on ihan uusia tapahtumia suunnitteilla, joita ei ole aikaisemmin ollut. Esimerkiksi tällainen pelitapahtuma on suunnitteilla yhdessä lukion kanssa. 

Lassi: Odotan paljon hyviä päätöksiä ja sitä että ne toteutuvat.

Mitä asioita haluat edistää?

Ulriikka: Haluaisin nuorten hyvinvointia edistää ihan millä tavalla vain ja kaikenlaista edunvalvontaa. Olen nuorten asialla.
Aatteellisesti itselle todella tärkeitä ovat ympäristö ja ihmisoikeusasiat. Sukupuolten välinen tasa-arvo.

Lassi: Haluaisin että Imatrasta tehtäisiin nuorekkaampi paikka. Keskustassa ei ole kovin hyvät hengailumahdollisuudet nuorille. Suomessa asiat on kuitenkin aika lailla hyvin, esimerkiksi koulut ovat hyviä ja kouluruoka ilmaista.

Millaisen Imatran haluaisit nähdä?

Ulriikka: Imatralla olisi tärkeää lisätä viihtyvyyttä ja nuorekasta ilmettä koko kaupungissa. Taidetta kaupungin yleiskuvaan. Yleisilme saisi olla eloisa ja puoleensavetävä. Ehkä pitäis saada nuorten tietoisuuteen kuin mahtava kaupunki meil kuitenki on. Meidän kokoon verrattuna meillä on mahtavat harrastusmahdollisuudet. Se pitäis tuoda esiin.

Lassi: Miusta meillä on jo tosi hieno kaupunki mikä on vaikuttanut suomeenkin paljon ja meillä on täällä hienot nähtävyydet. Tulevaisuudessa haluaisin nähdä nuorekkaan, kehittyneen, modernin ja taiteellisen paikan. Sellaisen kuin esimerkiksi se kun tänne tulee Suomen suurin puukoulu. 

Mistä pidät?

Ulriikka: Musiikki ja kulttuuri ovat minulle erittäin tärkeitä. Harrastan kulttuurin tutkiskelua; näyttelyissä ja konserteissa käyn ja olen teatterin ystävä. Kirjoittelen runoja itsekseni, valokuvaan, harrastan joogaa, aiemmin harrastin tanssia. Vapaahtoistyötä teen mitä kerkeen ja sitten tietenkin kaikki vaikuttamishommat. Soitan oboeta ja kanteletta erilaisissa kokoonpanoissa.

Lassi: Harrastan karatea, partiota ja uintia. Pidän luonnosta, veneilystä partion Sissilaivalla. Karatessa viehättää kehon hallinta. On kiva huomata kun kehittyy.

Mikä on suosikkipaikkasi Imatralla?

Ulriikka: Kulttuuritalo. Tästä on tullut todella rakas minulle ja tää on henkireikä. Tää on niin kaunis ja täällä on aina semmonen ihana hulina. Mellonmäki on kaunis ja rauhoittava.

Lassi: Mansikkalan koulun alue, Sittari ja Prisma. Kesäisin Imatrankoski puistoineen.

Mikä sinusta tulee isona?

Ulriikka: Hienoa olis, jos pystyis tekemään tätä vaikuttamista. Ehkä jonkinlaista journalistin uraa voisi miettiä, poliitikkokin tietysti, mutta en tiedä onko se sitten se mitä tavoittelen. Että pystyis tekemään jotain positiivista muutosta tähän maailmaan.

Lassi: Vaikea tietää, mihin haluan isona. Poliitikon ura olisi kiva tai lentäjä. Molemmista on jonkin verran kokemusta.