Taidemuseo
SULJETTU KORONAVIRUKSEN TAKIA 3.3.-30.4.
Avoinna ma-pe klo 9-18, la-su suljettu
SULJETTU KORONAVIRUKSEN TAKIA 3.3.-30.4.
Tomi Karjalainen, Lentävän lautasen käyttöopas, 2021, valokuva, grafiikka
d : A x A → R
Lab-ammattikorkeakoulun kuvataiteen opinnäytetyöt ovat esillä kahdessa erässä.
Näyttelyn nimi d : A x A → R on matemaattinen kaava. Etäisyysfunktio kertoo joukkoon kuuluvien pisteiden välisen etäisyyden. Kaava soveltuu myös koronaviruksen tarkasteluun.
Koronan lisäksi teoksissa on mm. ilmastonmuutokseen, kuluttamiseen sekä taidehistoriaan ja tyylisuuntiin liittyviä aiheita.
1. näyttely 26.2.-12.3.2021
Näyttelyssä ovat mukana: Emilia Hytönen, Tomi Karjalainen, Nadiye Koçak, Titta Kohonen, Vera Laine, Alina Lampinen, Iida-Maria Nironen, Emmi Pellinen, Pirjo Pirinen, Sara Seppänen, Tanja Törmänen ja Anna Tsykarev.
2. näyttely 19.3.-1.4.2021
Näyttelyssä mukana: Kaisa Halonen, Essi Heiskanen, Taneli Ilomäki, Erkki Kuoppamäki, Markus Lilja, Jasmin Mäntyvaara, Mark Pascale, Laura Pulli, Helena Reponen, Saara Sipponen, Rosalinda Tuomaala ja Mari Vähämaa.
Näyttelytilassa saa kerrallaan olla korkeintaan 20 henkilöä. On käytettävä kasvomaskia sekä käsien desinfioimisainetta ja noudatettava turvaväliä.
Tuomas von Boehm, Rakennuksia Fuengirolassa, 1959, öljyväri kankaalle, Sihtolan Imatra-kokoelma
Historiaa
Imatran seutua kuvattiin jo 1800-luvulla maalauksin ja piirroksin, joita tekivät mm. Severin Falkman, Albert Edelfelt ja Akseli Gallen-Kallela.
1900-luvulla Imatraa maalasivat useat eturivin taiteilijat, jotka tulivat diplomi-insinööri Jalo Sihtolan (1882-1969) vieraiksi Tainionkosken Harakanhoviin. Tähän joukkoon kuuluivat mm. Mikko Oinonen, Väinö Kamppuri, Uuno Alanko, Otto Mäkilä, Juho Mäkelä, Aimo Kanerva ja Tuomas von Boehm.
Jalo Sihtolan panos Imatran taide-elämälle oli ratkaiseva. Häntä voi pitää sekä Imatran taideyhdistyksen että Imatran taidemuseon perustajana. Taidemuseo avattiin 1951 Vuoksenniskalla kansakoulun ylimpään kerrokseen rakennetussa näyttelytilassa.
Nykyisin taidemuseo sijaitsee Mansikkalassa arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemassa Imatran kulttuurikeskuksessa, joka valmistui 1986.
Taidemuseon kokoelma koostuu Imatran kaupungin ja Imatran taideyhdistyksen omistamista teoksista, joita on yhteensä yli 1400 teosta. Kokoelman painopiste on kotimaisessa 1900-luvun taiteessa.
Sihtolan Imatra-kokoelma on valtakunnallisesti merkittävä. Se sisältää 1900-luvun modernistista taidetta Suomesta, Ruotsista, Ranskasta ja Italiasta, yhteensä vajaat 400 taideteosta. Sihtolan Imatra-kokoelmaan kuuluu teoksia, jotka aikoinaan ovat kuuluneet Jalo Sihtolalle.
Teokset on saatu Jalo Sihtolan lahjoittamina ja myyminä sekä Ester ja Jalo Sihtolan taidesäätiön ja yksityisten henkilöiden lahjoituksina.
Taidemuseon kokoelmassa on teoksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta ja Hugo Simbergiltä sekä seuraavilta 1900-luvun alkupuolen tekijöiltä: Magnus Enckell, Verner Thomé, A. W. Finch, Yrjö Ollila, Mikko Oinonen, Tyko Sallinen, Juho Mäkelä, Eero Nelimarkka, Väinö Kamppuri, Uuno Alanko ja Wäinö Aaltonen.
Modernismin vuosikymmenenä tunnettu 1950-luku on edustettuna hyvin kattavalla Tuomas von Boehmin teosten ryhmällä. Mukana ovat myös mm. Otto Mäkilä, Ole Kandelin, Tapani Raittila, Helge Dahlman, Anitra Lucander, Ina Colliander, Aimo Kanerva, Per Stenius, Olli Miettinen, Unto Pusa, Unto Koistinen ja Sam Vanni.
Museon näyttely- ja taidevalistustoiminta keskittyy 1900-luvun suomalaiseen, etenkin kaakkoissuomalaiseen kuvataiteeseen. Vuosittain järjestetään kokoelmateosten näyttelyjä ja noin kymmenen vaihtuvaa näyttelyä sekä esitelmäsarjoja kuvataiteesta ja arkkitehtuurista.
Esko Tirronen, Ursulan juhlahame, 1976, öljyväri kankaalle
Tulevat näyttelyt
9.4.-30.4. Leikkiä savella. Neljä taideteollisen korkeakoulun keramiikkataiteen 1980-luvun kasvattia. Paula Blåfield, Kirsi Kivivirta, Johanna Rytkölä ja imatralainen Tarja Ahokainen ovat palanneet yhteisiin muistoihinsa. He pohtivat matkaansa nykypäivään oman taiteensa keinoin.
6.5.-28.5. Taivaallinen Akatemia. Outi Heiskasen johtama taiteilijaryhmä, jonka jäseniä yhdistää piirtäminen elävän mallin mukaan.
4.6.-24.6. Omat kokoelmat. 1900-luvun taidetta. Teoksia mm. Sihtolan Imatra-kokoelmasta.
2.7.-16.7. Saara Pakarinen. Tekijä tunnetaan mm. puupiirroksista, etsauksista ja ompelutekniikasta. Tekee myös veistoksia. Asuu ja työskentelee Joutsenossa.
23.7-13.8. The Satisfied Slave. Kantaaottava näyttely, joka käsittelee mm. yhteiskunnallisia ongelmia. Kansainvälinen näyttely, jonka järjestää itävaltalainen taide- ja kulttuurijärjestö ”Global Affairs of Art”.
20.8.-10.9. Heini Nieminen ja Eeva-Maija Priha. Näyttelyn aiheina ovat mm. luonto ja ympäristö. Heini Nieminen asuu ja työskentelee Kotkassa, Eeva-Maija Priha Helsingissä.
17.9.-8.10. Kuvataiteilijaseniorit 50 vuotta. Valtakunnallinen yhdistys, johon kuuluu varttuneita kuvataiteilijoita. Yhdistyksen ehkä tärkein toimintamuoto on näyttelyiden järjestäminen. Mukana maalareita, graafikoita ja veistäjiä.
15.10.-5.11. Etelä-Karjalan taiteilijaseura. Lappeenrannan ja Imatran alueella toimiva yhdistys, jonka jäsenet ovat ammattitaiteilijoita. Näyttelyssä on esillä seuran jäsenten uusinta tuotantoa.
12.11.-3.12. Etelä-Karjalan taideyhdistykset. Maakunnassa toimivien puoliammattilaisten ja harrastajien näyttely. Järjestetään joka toinen vuosi Imatralla ja joka toinen Lappeenrannassa.
10.12.2021-21.1.2022 Veikko Nuutinen. Pitkän ja ansiokkaan uran tehnyt kuvanveistäjä. Tekee veistoksia, jotka liittyvät modernismin perinteeseen. Kookas veistos ”Valssi”, 1980, 2020 sijaitsee Imatralla Kulttuuritalo Virran edustalla. Syntynyt Vuoksenniskalla. Asuu ja työskentele Helsingissä.
Kaakkuri
Kaakkuri on kaakkoissuomalaiseen kuvataiteeseen keskittynyt blogi. Sitä julkaisevat Lappeenrannan taidemuseo, Imatran taidemuseo sekä Poikilo eli Kouvolan taidemuseo ja Kotkan kulttuuripalveluihin kuuluva Galleria Uusikuva sekä Merikeskus Vellamo.
Kaakkuri-blogin osoite: http://kaakkurin.blogspot.com/
Palaa Museot-pääsivulle.