Kuva
Kaksi täytettyä patonkia.

Tiedote allergeeneistä

20.10.2022 09:02
Hei sinä elintarvikealan ammattilainen, Valmistatko tai tarjoatko ruokaa allergisille asiakkaille? Tunnistatko allergeenit?

Lappeenrannan ja Imatran seudun ympäristötoimien elintarvikevalvojat ovat laatineet tiedotteen allergeeneistä ja erityisruokavalioista. Tärkeä aihe, kun puhutaan elintarvikeketjun elintarviketurvallisuudesta, mutta miksi? Ohessa hieman taustaa tälle ajatukselle.

Elintarvikealan toimijoiden on kaikin tavoin pyrittävät estämään allergeenien tahaton joutuminen elintarvikkeisiin kontaminaationa. Toimijoilla on oltava osaamista allergeenivaaroista ja heillä tulee olla tarvittavat työkäytännöt/-ohjeet vaarojen minimoimiseksi. Elintarvikealan toimijalla tulee myös olla tarkoituksenmukaiset ja toimivat työkäytännöt/-ohjeet sen varmistamiseksi, että allergeenit merkitään oikein pakkausmerkintöihin. 

--Pakkausmerkinnät ovat kuluttajalle tärkeä tiedon lähde ja siksi on erittäin tärkeätä, että kuluttaja voi luottaa merkintöihin,  Erityisen tärkeätä tämä on henkilöille, joilla on ruoka-allergiaa tai yliherkkyyttä tietyille ruoka-aineille, kertoo ympäristöinsinööri Tiina Päätalo Imatran seudun ympäristötoimesta. 

Allergikoille sellaisten elintarvikkeiden nauttiminen, joissa allergeeni on merkitsemättä tai väärin merkitty / kerrottu, voi aiheuttaa niin epämiellyttäviä, lieviä oireita kuin henkeä uhkaavia oireita. 

 

Lisätietoja: ympäristöinsinööri Tiina Päätalo, tiina.paataloatimatra.fi