Kuva
Lupiini.
Lupiini.

Tarkkaile vieraslajeja ja aloita torjunta ajoissa

Tiedote
28.5.2024 09:49
Vieraslajien torjunta on hyvä aloittaa ennen kasvien kukintavaihetta. Vieraslajien hävittämisestä vastaavat maanomistaja ja tontinomistaja.

Vieraslajien, kuten esimerkiksi lupiinin, kurtturuusun ja jättipalsamin, torjunta kannattaa aloittaa hyvissä ajoin keväällä, sillä aikaisella torjunnalla voidaan estää vieraslajien kukinta sekä siementen kehittyminen ja leviäminen.

– Kun vieraslajit hävitetään ajoissa, ne eivät ennätä levittää siemeniään ympäristöön, kertoo kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen Imatran kaupungilta.

Maanomistajan ja tontinomistajan velvollisuus on hävittää vieraslajit alueeltaan. Myös katualue tontin ja kadun välissä kuuluu tontinomistajan hoitoon.

– Omalla tontilla ja tontin kohdalla kadun varrella kasvavien lupiinien ja muiden vieraslajien kasvua tulee seurata ja niittää tai kitkeä ne ennen kukintaa, sanoo Luhtanen.

Kaupunki torjuu vieraslajeja niittämällä lupiineja jo ennen kuin ne kukkivat, ja hävittämällä jättiputkea ja jättipalsamia luontoalueilta. Kurtturuusut on pääosin saatu torjutuksi, mutta sitäkin työtä jatketaan edelleen.

– Lisäksi jaamme kaupunkilaisille espanjansiruetanan torjuntaan rautafosfaattia kylvettäväksi kaupungin maille, mistä etanat tulevat pihoille. Uusia vieraslajeja tarkkaillaan ja kartoitetaan tiedon saamiseksi, toteaa Luhtanen.  

Tietoa vieraslajeista ja niiden hävittämisestä on koottu esimerkiksi Imatran kaupungin nettisivuille.

Yhteiset vieraslajitalkoot keskiviikkona 12.6.2024

Tänä vuonna Imatran kaupunki ja Fortum järjestävät yhteistyössä vieraslajitalkoot. Keskiviikkona 12.6.2024 kello 14.00–17.00 pidettävissä talkoissa kitketään ja katkotaan lupiineja ennen kuin ne alkavat kukkia. Talkooalue sijaitsee Ivoniemessä ja kaupunkipuron läheisyydessä.

– Alueella kasvaa harvinainen ja rauhoitettu idänkurho, jonka elinoloja pyrimme parantamaan estämällä lupiinien leviäminen, taustoittaa Luhtanen.

Talkoot alkavat voimalaitoksen länsipäästä, jossa on mahdollista tutustua voimalaitokseen sisältäpäin. Tapahtumassa talkoolaisille jaetaan käsineet, ja tarjolla on myös pientä purtavaa.

Lisätietoja:

kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen, Imatran kaupunki, erika.luhtanenatimatra.fi (erika[dot]luhtanen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4704 (paikalla 3.6.2024 alkaen)

metsätalousinsinööri Teemu Viljakainen, Imatran kaupunki, teemu.viljakainenatimatra.fi (teemu[dot]viljakainen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4452

ympäristöasiantuntija Katri Nyberg, Fortum, katri.nybergatfortum.com (katri[dot]nyberg[at]fortum[dot]com), 040 801 9205
 

Vieraslajitalkoot 12.6. kello 14-17

Vieraslajit (imatra.fi)

Kommentit 3 kpl

Kauko Parviainena
Perjantai
14/06/2024
18:28

Nyt on oikeaa asiaa…

Nyt on oikeaa asiaa.
Ritkanrannassa vielä ehtisi torjuntaan, koska lubiini ei ole vielä laajalle levinnyt. Kuka organisoisi asiaa?

32
29
Sini
Tiistai
28/05/2024
14:39

Meltolan alueen kaupungin…

Meltolan alueen kaupungin ryteiköt täynnä lupiinia. Kulotus hävittäisi kasvustot ja kotilot jotka leviävät hullun lailla hoitamattomalla alueella vaikka naapurissa mitä tekisi.
Itä-Siitolaan tarvittaisiin siruetanamyrkkyä, niitä on siellä listitty jo vuosia kotiloiden keruun yhteydessä. Jättiputket sieltä jo saatiinkin pois.

55
51
Merja Kainulainen
Tiistai
28/05/2024
10:56

Jättipalsami ja jättitatar…

Jättipalsami ja jättitatar levinneet holtittomasti hoitamattomalla naapurin tontilla. Ja kahdella muulla tontilla tuo palsami. Nyt meidän hoidetulla tontilla on n.kolmen metrin vyöhykkeellä palsamin alkuja aivan mattona. Ruoho päältä saa leikattua mutta kasvustojrn seasta pitäisi pyllistellä niitä pois. Mutta kun olisi muutakin puuhaa🥴

56
54

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.