
- Ympäristönsuojelu
- Terveysvalvonta
- Eläimet
- Päätöksenteko
- Verkkoasiointi
- Yhteystiedot
Kaivon kuntoa sekä sen vedenlaatua on syytä tarkkailla ympärivuoden. Näin syksyllä on hyvä varautua talven varalta ja tarkistaa ainakin muutama asia kaivon kuntoon liittyen.
Kaivon kannen pitää olla tiivis ja hyväkuntoinen ja tuuletusputken riittävän pitkä. Talvea vasten tuuletusta voi säätää pienemmälle, jotta kaivo ei kovilla pakkasilla jäädy.
Syystulvia ja rankkasateita varten on hyvä varmistaa, että kaivon viereinen maa viettää riittävästi kaivosta poispäin. Myös kaivon yläosassa olevien putkien läpivientien tiiviys on syytä tarkastaa.
Ennen routakautta pitää myös varmistaa kaivon routasuojaus, sillä routa voi liikuttaa kaivonrenkaita. Pienjyrsijät mm. hiiret ja myyrät pääsevät kaivoon pienestäkin aukosta. Jos kaivon vesi alkaa haista tai maistua pahalta, tarkasta välittömästi kaivon tilanne.
Talvella varmistetaan, että kaivo säilyy turvassa lumen alla
Kaivoa ei pidä unohtaa talvellakaan. Jo ennen lumen tuloa kaivon reunat kannattaa merkitä esimerkiksi aurauskepein, jotta vahinkoja ei pääse syntymään. Iso lumiaura voi helposti vaurioittaa kaivoa!
Kaivon päältä ja ympäriltä ei tarvitse poistaa lumia, koska lumi eristää ja suojaa kaivoa ja vesiputkia mm. jäätymiseltä. Jatkuvassa käytössä oleva kaivo pysyy yleensä sulana kovillakin pakkasilla, jos sen routaeristys on kunnossa. Vain ajoittain käytössä oleva kaivo, kuten kesämökin vesijärjestelmä voi vaatia erityistoimia ja muutakin huoltoa syksyisin ja talven varalle.
Lisää tietoa kaivon huoltamisesta vesi.fi
Lisätietoja:
ympäristöinsinööri Armi Kainulainen
armi.kainulainenimatra.fi (armi[dot]kainulainen[at]imatra[dot]fi)