Kuva
Kasviksia kypsymässä grillissä.

Pidä huolta elintarvikkeiden kylmäketjusta

Tiedote
1.7.2025 10:14
Kesällä elintarvikkeiden huolellinen käsittely on tärkeää. Mikrobit kasvavat nopeasti lämpimässä, jolloin riski ruokamyrkytykseen saamiselle kasvaa.

Elintarvikevalvonta haluaa muistuttaa muutamilla elintarviketurvallisuuden perusperiaatteilla:

  • Huolehdi käsien puhtaudesta ennen niin ruuanlaittoa, sen aikana kuin sen jälkeen.
  • Kuljeta elintarvikkeet nopeasti kaupasta kotiin, käytä tarvittaessa kylmälaukkua ja hanki tuotteet mahdollisimman läheltä määränpäätäsi.
  • Kylmä kylmänä – pidä huolta kylmäketjun katkeamattomuudesta.
  • Säädä jääkaappi riittävän kylmäksi: kalatuotteille alle +3 asteeseen ja muille alle +6 asteeseen.
  • Käsittele raakoja ja kypsiä elintarvikkeita erikseen ja eri välineillä.
  • Kypsennä lihatuotteet kunnolla.
  • Tarjoile ruoka heti tai jäähdytä se nopeasti.
  • Älä säilytä ruokaa huoneenlämmössä.
  • Kuumenna uudelleen lämmitettävä ruoka huolellisesti.
  • Älä käytä ruuan valmistukseen tai säilyttämiseen tavanomaisesta poikkeavia välineitä, kuten alumiinitölkkejä tai vanhoja/rikkinäisiä astioita, koska ne voivat siirtää ruokaan terveydelle haitallisia aineita.

Lisätietoja kesäajan elintarviketurvallisuudesta löytyy Ruokaviraston verkkosivuilta alla olevasta linkistä.

Ruokavirasto - Muista elintarvikehygienia myös lomalla

Lisätietoja

ympäristöinsinööri Ilkka Kosonen, Imatran seudun ympäristötoimi, ilkka.kosonenatimatra.fi (ilkka[dot]kosonen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4631

 

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.