Olet täällä

Imatran taidemuseo

1900-luvun modernismia ja nykytaidetta

Services

näyttelysali a

Imatran seutua kuvattiin jo 1800-luvulla maalauksin ja piirroksin, joita tekivät mm. Severin Falkman, Albert Edelfelt ja Akseli Gallen-Kallela.

1900-luvulla Imatraa maalasivat useat eturivin taiteilijat, jotka tulivat diplomi-insinööri Jalo Sihtolan (1882-1969) vieraiksi Tainionkosken Harakanhoviin. Tähän joukkoon kuuluivat mm. Mikko Oinonen, Väinö Kamppuri, Uuno Alanko, Otto Mäkilä, Juho Mäkelä, Aimo Kanerva ja Tuomas von Boehm.

Yrjö Ollila, Purjevene Rivieralla, 1914, vesiväri, Sihtolan Imatra-kokoelma

Jalo Sihtolan panos Imatran taide-elämälle oli ratkaiseva. Häntä voi pitää sekä Imatran taideyhdistyksen että Imatran taidemuseon perustajana. Taidemuseo avattiin 1951 Vuoksenniskalla kansakoulun ylimpään kerrokseen rakennetussa näyttelytilassa.

Nykyisin taidemuseo sijaitsee Mansikkalassa arkkitehti Arto Sipisen suunnittelemassa Imatran kulttuurikeskuksessa, joka valmistui 1986.

Taidemuseon kokoelma koostuu Imatran kaupungin ja Imatran taideyhdistyksen omistamista teoksista, joita on yhteensä yli 1400 teosta. Kokoelman painopiste on kotimaisessa 1900-luvun taiteessa.

Massimo Campigli, Kutojatar, 1951, monotypia, Sihtolan Imatra-kokoelma

Sihtolan Imatra-kokoelma on valtakunnallisesti merkittävä. Se sisältää 1900-luvun modernistista taidetta Suomesta, Ruotsista, Ranskasta ja Italiasta, yhteensä vajaat 400 taideteosta. Sihtolan Imatra-kokoelmaan kuuluu teoksia, jotka aikoinaan ovat kuuluneet Jalo Sihtolalle.

Teokset on saatu Jalo Sihtolan lahjoittamina ja myyminä sekä Ester ja Jalo Sihtolan taidesäätiön ja yksityisten henkilöiden lahjoituksina.

Tuomas von Boehm, Syöksy katolta, 1942, linopiirros, Sihtolan Imatra-kokoelma

Taidemuseon kokoelmassa on teoksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta ja Hugo Simbergiltä sekä seuraavilta 1900-luvun alkupuolen tekijöiltä: Magnus Enckell, Verner Thomé, A. W. Finch, Yrjö Ollila, Mikko Oinonen, Tyko Sallinen, Juho Mäkelä, Eero Nelimarkka, Väinö Kamppuri, Uuno Alanko ja Wäinö Aaltonen.

Modernismin vuosikymmenenä tunnettu 1950-luku on edustettuna hyvin kattavalla Tuomas von Boehmin teosten ryhmällä. Mukana ovat myös mm. Otto Mäkilä, Ole Kandelin, Tapani Raittila, Helge Dahlman, Anitra Lucander, Ina Colliander, Aimo Kanerva, Per Stenius, Olli Miettinen, Unto Pusa, Unto Koistinen ja Sam Vanni.

Paul Osipow, Paradise View, 1990, akryyli, Imatran kaupungin kokoelma

Museon näyttely- ja taidevalistustoiminta keskittyy 1900-luvun suomalaiseen, etenkin kaakkoissuomalaiseen kuvataiteeseen. Vuosittain järjestetään kokoelmateosten näyttelyjä ja noin kymmenen vaihtuvaa näyttelyä sekä esitelmäsarjoja kuvataiteesta ja arkkitehtuurista.

Kaakkuri

Kaakkuri on kaakkoissuomalaiseen kuvataiteeseen keskittynyt blogi. Sitä julkaisevat Lappeenrannan taidemuseo, Imatran taidemuseo sekä Poikilo eli Kouvolan taidemuseo ja Kotkan kulttuuripalveluihin kuuluva Galleria Uusikuva sekä Merikeskus Vellamo.

Kaakkuri-blogin osoite on https://www.blogger.com/profile/05969356949270601474

Palvelun käyttö

Osoite

Virastokatu 1
55120 Imatra

Avoinna

Talviajat
1.9.-31.5.
ma-pe 9-19, la 10-15, aattoina 9-16

Kesäajat
1.6.-31.8.
ma-to 9-19, pe 9-16, la-su suljettu