Olet täällä

Teollisuustyöväen asuntomuseo

Teollisuustyöväen asuntomuseo on kesäisin avoinna oleva, tunnelmallinen paikallismuseo Ritikanrannalla, Vuoksen varrella

Palvelut

Teollisuustyöväen asuntomuseo

Runsaskoskisesta Vuoksen virrasta käyttövoimansa ottavaa teollisuutta alkoi syntyä Imatran seudulle 1800-luvun loppupuolella. Suurteollisuutta alkoi muodostua, kun osakeyhtiö Tornator ryhtyi rakentamaan teollisuuslaitoksia v. 1895 ostettuaan Vuoksen varrelta maatilan, johon kuuluivat puolet Niskakosken ja Tainionkosken vesiputouksista. Seudun muuttuminen teollisuuspaikkakunnaksi alkoi.

Työväestönsä asunnoiksi yhtiö rakensi v. 1896 ja seuraavina vuosina n. 20 asuinrakennusta, jotka käsittivät useampia asuntoja. Näin syntyi mm. Ritikanrannan asuntoalue, jonka rakennuksia sanottiin kasarmeiksi. Perheasunnoiksi tarkoitetut huoneistot käsittivät kamarin ja kyökin, sekä ruokakomeron koko huoneistoalan ollessa 20-25m2.

Yhtiö rakensi myös asukkaiden yhteiskäyttöön saunan ja pyykkituvan, jossa oli myös mankeli, sekä leipomon. Läheisyydessä oli kauppa ja myöhemmin posti, sekä yhtiön ylläpitämä kansakoulu. Asuntoaluetta täydensi vielä v. 1904 perustettu tori.

Yhtiön toimesta läheisyyteen rakennetussa VPK:n talossa oli mahdollisuus vapaa-ajan toiminnoille. Siellä saivat alkunsa monet kulttuuriharrastukset, kuten näytelmäseura, torvisoittokunta ja urheiluseura. Myöhemmin talossa näytettiin myös elokuvia.

Enso-Gutzeit Oy, johon Tornator sulautui v. 1932, lahjoitti syksyllä 1972 Ritikanrantatien ja Vuoksen välisen alueen museoalueeksi Imatran kaupungille. Tällä alueella kaksi jäljellä olevaa rakennusta entisöitiin teollisuustyöväen asuntomuseoksi, joka valmistui ja avattiin yleisölle toukokuun alussa 1975.

Asuntorakennusten huoneistot edustavat sisustukseltaan eri vuosikymmenien asumistyyliä 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Kivestä rakennettu huoltorakennus on entisöity alkuperäiseen asuunsa.

Museon esineistö on saatu paikallisilta asukkailta lahjoituksina. Näin on voitu säilyttää jälkipolville nähtäväksi sitä asumiskulttuuria, mikä on ollut teollisuustyöväestöllä tämän vuosisadan alkuvuosikymmeninä.

 

 

Osoite

Ritikanranta
Taimenkuja 7
55120 IMATRA

Avoinna

27.6.-27.8.2017
ti-su 11-17
muina aikoina sopimuksen mukaan

Liput 2€/1€

Käteismaksu.

Palvelusta vastaa

Puhelinnumero(t): 
020 617 6703
Imatran kaupunginmuseon kuva-arkiston asiakaspalvelutehtävät, kokoelmanhallintatehtävät, asiakaspalvelu