Olet täällä

Digipaja

Pääkirjastossa on Digipaja, jossa asiakkaat voivat omatoimisesti muuntaa kuvia, musiikkia ja videoita digitaaliseen muotoon.

Palvelut

Digipajan laitteita

Opastus

Uudet käyttäjät opastetaan käyttämään laitteita ensimmäisellä kerralla. Kirjaston henkilökunta avustaa mielellään käytössä myös tämän jälkeen.

Kustannukset

Digipajan käyttö on maksutonta. Tallennusvälineet käyttäjän on hankittava itse. Kirjastossa on myynnissä levyjä ja levykoteloita.

Laitteisto

Videokuva

Videokuvan tallennukseen DVD-levylle käytetään LG:n DVD-tallenninta, joka pystyy toistamaan VHS-videonauhoja ja VHS-C nauhoja sovittimen avulla.

Tallentimeen on kytketty myös Pinnaclen digitaalitallennin, joka tallentaa kuvan MP4-muotoon. Pinnaclen tallentimella tehty videotiedosto soveltuu sellaisenaan vaikkapa Youtube-videopalveluun ladattavaksi.

LG:n tallentimeen voi liittää myös ulkoisia videolähteitä. Laitteessa on komposiitti- ja DV-liitäntä. Liitäntöihin voi liittää esimerkiksi videokameran, josta voi tallentaa kopion DVD:lle tai muistitikulle.

Muiden kuin VHS ja VHS-C nauhojen digitointia varten asiakkaan on tuotava oma kamera tai videonauhuri, jolla nauhan voi toistaa. Kaitafilmien digitointi ei ole Digipajassa mahdollista.

Valokuvat

Valokuvien skannaukseen käytetän Canonin tasoskanneria, joka pystyy käsittelemään myös diakuvia ja negatiiveja.

Ääni

Äänen tallennukseen käytetään Magix Audio Cleaning Lab 2014 -ohjelmaa. Äänilähteenä voi käyttää C-kasettia tai Vinyylisoitinta.

Mikrofilmit

Digipajasta löytyy myös mikrofilmien lukulaite. Laitteella pystyy tulostamaan mikrofilmin paperille. Lukulaite on myös kytketty tietokoneeseen jolla voi skannata mikrofilmin kuvaksi. Kuvat voi tallentaa muistitikulle.

Kuinka kauan digitoinnissa kestää?

Videokuvan tallennuksessa menee yhtä pitkään kuin ohjelma videokasetilla kestää ja tämän lisäksi ainakin ensimmäisellä kerralla kannattaa varata puolisen tuntia alku- ja lopputoimiin.

Diakuvien skannauksessa menee myös runsaasti aikaa. Nopeus riippuu paljon tekijästä ja skannaustarkkuudesta, mutta yleensä tunnin aikana ehtii skannaamaan noin 50 diakuvaa.

Paperikuvien skannaus on nopeampaa, koska vaadittu skannaustarkkuus on pienempi.

C-kasettien ja Vinyylilevyjen tallentaminen tapahtuu myös reaaliajassa. Lopputoimiin kannattaa varata puolisen tuntia tallennetta kohti.

Varaukset

Varauksen voi tehdä käymällä paikan päällä tai puhelimitse soittamalla pääkirjaston lainaustoimistoon.

Palvelusta vastaa