Kuva
Omenajätekasa risujen ja pensaiden keskellä.
Kuvan omenajätekasa on päätynyt väärään paikkaan eli luontoon. Oikea paikka omenajätteelle on Hyödyksi-asema.

Omenajäte tulee viedä Hyödyksi-asemalle

Tiedote
19.9.2024 10:14
Omenanraakileet, ylijäämäomenat ja muumiotautiset omenat ovat biojätettä, joka hyödynnetään edelleen.

Omenasato on runsaimmillaan alkusyksystä. Kun satoa on yli oman tarpeen, ylimääräiset omenat tulee viedä Hyödyksi-asemalle. Tätä kautta omenajäte päätyy edelleen hyödynnettäväksi.

– Omenajäte on biojätettä. Jätelain mukaan kaikenlainen jäte eli myös biojäte tulee hyödyntää. Jos jätettä ei voi hyödyntää, se tulee kierrättää, kertoo ympäristöinsinööri Carita Kattainen Imatran seudun ympäristötoimelta.

Hyödyksi-asemalle voi toimittaa niin omenanraakileet, ylijäämäomenat kuin muumiotautiset omenatkin. Asemalla omenoille on erillinen lava tai jäteastia, jonne ne tulee laittaa sellaisenaan, ei muovipusseissa.

– Omenat voi viedä kaikille Hyödyksi-asemille ilmaiseksi, sanoo Kattainen.

Pienet määrät terveitä omenoita voi kompostoida omassa kompostorissa. Kompostoriin ei tule laittaa suuria määriä omenajätettä, koska se täyttää kompostoria turhaan ja kompostista tulee liian kostea. Liian kosteuden vuoksi kompostoituminen häiriintyy.

Omenajäte haisee ja lisää rottien ruokailumahdollisuuksia

Mikäli omenajätettä päätyy luontoon, se lisää hajuhaittoja ja rottien ruokailumahdollisuuksia, kerää ympärilleen ampiaisia sekä houkuttelee paikalle tuholaisia.

– Omenajätteen oikea paikka on Hyödyksi-asema. Jätteen vieminen kaupungin tai yksityisten maille on kielletty, tiivistää Kattainen.

Omenajätteen hävittäminen on kiinteistönomistajan ja maanomistajan vastuulla.

– Meille on tullut ilmoituksia esimerkiksi metsässä olevista ylijäämäomenakasoista. Niiden hävittäminen on maanomistajan vastuulla silloin, kun roskaajaa ei tiedetä, toteaa Kattainen.

Haravointijätteet kompostiin

Syksyisin pihoille kertyy myös erinäistä haravointijätettä, kuten puiden lehtiä.

– Lehdet kuuluvat puutarhajätteeseen, jonka voi kompostoida omassa puutarhakompostorissa tai viedä puutarhajätettä vastaanottaville Hyödyksi-asemille, kertoo Kattainen.  

Lisätietoja:

ympäristöinsinööri Carita Kattainen, Imatran seudun ympäristötoimi, carita.kattainenatimatra.fi (carita[dot]kattainen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 1179

Etelä-Karjalan jätehuolto

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.