Olet täällä

Apua mielenterveyden kysymyksiin

Apua mielenterveyden kysymyksiin
Tarvitsetko apua mielenterveyteen liittyvissä asioissa? Täältä löydät tietoa, mihin voit ottaa yhteyttä.

Mielenterveysongelmien ensisijainen yhteydenottopaikka on terveysasema tai työterveyshuollon vastaanotto. Niissä osataan tutkia ja hoitaa tavallisimmat mielenterveyteen liittyvät ongelmat. Mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä voit pyytää neuvoja tai varata ajan hoitoarviosta.

Jos olet opiskelija, voit ottaa yhteyttä oman koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon terveydenhoitajiin. Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat voivat varata ajan YTHS:n toimipisteelle.

Psykiatrisen tehostetun avohoidon Linkki-ryhmä tarjoaa palveluita imatralaisille aikuisille ja heidän läheisilleen. Voit ottaa yhteyttä Linkkiin, jos olet huolissasi omasta, läheisesi tai tuttavasi psyykkisestä voinnista. Tavoitteena on, että viimeistään 24 tunnin kuluttua yhteydenotostasi on asiasi suhteen toimittu; olet saanut joko neuvoja tai tapaamisaika on sovittu.

Jos olet huolissasi turvallisuudesta ja tilanne on kriittinen, soita hätänumeroon 112! Järkyttävien tapahtumien jälkipuintiin voit tarvittaessa ottaa yhteyttä Linkki-ryhmään tai hoitoarvioon.

Mansikkalan hyvinvointi- ja sosiaaliasemalla sinua auttavat mielenterveyteen liittyvissä kysymyksissä nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelut, perheneuvola, aikuissosiaalityöntekijät ja lastensuojelu. Lue lisää alta:

  • Lasten ja nuorten talot toimivat matalan kynnyksen periaatteella. Lasten ja nuorten taloon voi lapsi, nuori tai vanhempi ottaa suoraan yhteyttä joko tulemalla paikan päälle tai soittamalla. Taloon tullessa ei tarvitse tietää mitä palvelua tarvitsee, sillä ammattilaiset selvittävät tarvittavan tuen.
  • Hyvinvointineuvola on tarkoitettu lasta suunnitteleville tai odottaville perheille. Hyvinvointineuvola auttaa kaikissa perheitä koskevissa asioissa.
  • Aikuissosiaalityö voit ottaa yhteyttä, kun tarvitset tukea tai neuvoja elämänhallintaan liittyvissä asioissa.
  • Lastensuojelutyöntekijöihin voit ottaa yhteyttä, kun huoli herää lapsen hyvinvoinnista, terveydestä tai kehityksestä. Lasta, nuorta ja hänen perhettään tuetaan ensisijaisesti siten, että lapsi voi kasvaa ja asua omassa kodissaan. Lastensuojelutyötä tehdään yhteistyössä perheen ja sen lähiverkoston sekä eri viranomaisten kanssa.

Myös Imatran seurakunnan perheasiain neuvottelukeskus tarjoaa asiakkaille maksuttomia palveluita, lähetettä ei tarvita. Perheneuvontaan voi hakeutua, jos perheen ihmissuhteissa, parisuhteessa tai muissa ihmissuhteissa on ulkopuolisen avun tarvetta. Asiakkaaksi voi tulla yksin, puolison kanssa yhdessä tai muun perheenjäsenen kanssa. Alaikäiset lapset voivat olla asiakkaina vanhempiensa ohessa ja suostumuksella.