
Junayhteys lentokentälle mahdollistaa paluumuuttajan ulkomaan työmatkat
Kansainvälistä uraa voi luoda Imatraltakin käsin, toteaa imatralainen Henni Suvanto.
Hän työskentelee Stora Ensolla kestävän kehityksen parissa. Hänen kotipesänsä on Imatralla, mutta vastuualue on kansainvälinen.
Suvanto pitää yhteyttä tiimiinsä etäyhteyksien avulla. Toimiva nettiyhteys on työn kannalta erittäin tärkeää.
—Valokuitumahdollisuuden tullessa ei tarvinnut pitkään miettiä, lähdetäänkö siihen mukaan, koska uskon että etä- ja hybridityöt ovat tulleet jäädäkseen, Suvanto sanoo.
Etäyhteyksistä huolimatta työ vaatii ajoittain myös matkustamista. Reissuihin Suvanto lähtee yleensä junalla.
—En ole kokenut ulkomaan työmatkojakaan hankalaksi, sillä junalla täältä pääsee helposti myös suoraan lentokentälle. Junalla matkustaminen on ympäristönkin kannalta paras vaihtoehto ja lisäksi siellä pystyy myös työskentelemään rauhassa. Aamujunan säilyminen on kyllä tässä mielessä tärkeää, Suvanto sanoo.
Jos jotain parannettavaa, Suvanto toivoisi parempia paikallisliikenteen yhteyksiä juna-asemalle.
—Kulkisin asemalle mielelläni julkisilla, kun olen reissussa useamman päivän. Se ei kuitenkaan aina onnistu.
Imatra on nyt koti
Mutta vaikka asemalle kulkeminen ei aina sujuvaa olekaan, se on pieni miinus. Imatralla välimatkat ovat nimittäin verrattain lyhyitä ja liikkumiseen paikasta toiseen kuluu paljon vähemmän aikaa kuin entisessä asuinpaikassa.
Pienemmän lapsen päiväkoti on lähellä eikä isommankaan koulumatka ole pitkä — ekaluokkalainen kulkee reilun 3 kilometrin koulumatkan hienosti bussilla itsenäisesti, Suvanto kertoo.
Lyhyistä matkoista irtoava ylimääräinen aika kuluu lasten kanssa ja harrastaen. Harrastusmahdollisuudet ovat todella hyvät niin lapsille kuin aikuisille, Suvanto toteaa.
—Käytämme aktiivisesti Virta-opiston ja uimahallin palveluja, ja myös muut urheilu- ja ulkoilupaikat ovat tuttuja. Ulkoilupaikoista on pakko sanoa erillisenä kiitoksena se, kuinka hienoa yksityisten ihmisten aktiivisuus on. On mahtavaa, että ihmiset käyttävät omaa vapaa-aikaansa ja tekevät talkoovoimin esimerkiksi frisbeegolfratoja tai metsäpolkuja.
Kolmen vuoden aikana Imatrasta on muodostunut Suvannolle jälleen selkeästi koti. Perhe on tullut tänne jäädäkseen, vaikka välillä ajatuksissa käväisee myös muutto ulkomaille.
—Jos muuttaisimmekin joksikin aikaa pois Suomesta, koti pysyisi siinäkin tapauksessa täällä.
Tämä juttu liittyy Imatran kaupungin asukasliitteeseen 1/2023, joka on julkaistu sunnuntaina 26.2. Uutisvuoksen välissä. Lue liite kokonaisuudessaan tästä linkistä.
Miltä näyttää Imatran tulevaisuus?
Imatralla asutaan kuin lintukodossa, Suvanto sanoo. Äärellä on kaunis luonto ja puhdas vesi, rauha.
Vieressä on kuitenkin Venäjä, jonka toimet huolestuttavat.
—Ainoa yllättävä asia muutossa ja Imatrassa on ollut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ja se, kuinka ne näkyvät rajan tällä puolella. Huolettaa, kuinka Kaakonkulmalle aivan yleisesti käy tässä talouden tilanteessa, Suvanto pohtii.
Laakereilleen ei kannata jäädä, vaan Imatran ja koko alueen elinvoiman kasvattaminen vaatii työtä.
—Koulutus on mielestäni elinehto kaupunkien elinvoimalle. Kun asuin Imatralla aikaisemmin, täällä oli korkeakoulu. Koulun lähtö näkyy ja tuntuu. Jotain korvaavaa olisi saatava takaisin.
Kirjoita kommentti