Kuva
Henni Suvanto kävelee talvisessa maisemassa Mellonlahdella.
Henni Suvannon lapsuudenkoti sijaitsee Meltolassa, ja Meltolaan hän asettui myös oman perheensä kanssa.

Junayhteys lentokentälle mahdollistaa paluumuuttajan ulkomaantyömatkat

25.2.2023 22:38
Imatralle takaisin muuttanut Henni Suvanto on kotiutunut vanhaan kotikaupunkiinsa niin hyvin, ettei enää aio lähteä pois.

Kansainvälistä uraa voi luoda Imatraltakin käsin, toteaa imatralainen Henni Suvanto.

Hän työskentelee Stora Ensolla kestävän kehityksen parissa. Hänen kotipesänsä on Imatralla, mutta vastuualue on kansainvälinen.

Suvanto pitää yhteyttä tiimiinsä etäyhteyksien avulla. Toimiva nettiyhteys on työn kannalta erittäin tärkeää.

—Valokuitumahdollisuuden tullessa ei tarvinnut pitkään miettiä, lähdetäänkö siihen mukaan, koska uskon että etä- ja hybridityöt ovat tulleet jäädäkseen, Suvanto saono.

Etäyhteyksistä huolimatta työ vaatii ajoittain myös matkustamista. Reissuihin Suvanto lähtee yleensä junalla.

—En ole kokenut ulkomaan työmatkojakaan hankalaksi, sillä junalla täältä pääsee helposti myös suoraan lentokentälle. Junalla matkustaminen on ympäristönkin kannalta paras vaihtoehto ja lisäksi siellä pystyy myös työskentelemään rauhassa. Aamujunan säilyminen on kyllä tässä mielessä tärkeää, Suvanto sanoo.

Jos jotain parannettavaa, Suvanto toivoisi parempia paikallisliikenteen yhteyksiä juna-asemalle.

—Kulkisin asemalle mielelläni julkisilla, kun olen reissussa useamman päivän. Se ei kuitenkaan aina onnistu.

Imatra on nyt koti

Mutta vaikka asemalle kulkeminen ei aina sujuvaa olekaan, se on pieni miinus. Imatralla välimatkat ovat nimittäin verrattain lyhyitä ja liikkumiseen paikasta toiseen kuluu paljon vähemmän aikaa kuin entisessä asuinpaikassa.

Pienemmän lapsen päiväkoti on lähellä eikä isommankaan koulumatka ole pitkä — ekaluokkalainen kulkee reilun 3 kilometrin koulumatkan hienosti bussilla itsenäisesti, Suvanto kertoo.

Lyhyistä matkoista irtoava ylimääräinen aika kuluu lasten kanssa ja harrastaen. Harrastusmahdollisuudet ovat todella hyvät niin lapsille kuin aikuisille, Suvanto toteaa.

—Käytämme aktiivisesti Virta-opiston ja uimahallin palveluja, ja myös muut urheilu- ja ulkoilupaikat ovat tuttuja. Ulkoilupaikoista on pakko sanoa erillisenä kiitoksena se, kuinka hienoa yksityisten ihmisten aktiivisuus on. On mahtavaa, että ihmiset käyttävät omaa vapaa-aikaansa ja tekevät talkoovoimin esimerkiksi frisbeegolfratoja tai metsäpolkuja.

Kolmen vuoden aikana Imatrasta on muodostunut Suvannolle jälleen selkeästi koti. Perhe on tullut tänne jäädäkseen, vaikka välillä ajatuksissa käväisee myös muutto ulkomaille.

—Jos muuttaisimmekin joksikin aikaa pois Suomesta, koti pysyisi siinäkin tapauksessa täällä.

Tämä juttu liittyy Imatran kaupungin asukasliitteeseen 1/2023, joka on julkaistu sunnuntaina 26.2. Uutisvuoksen välissä. Lue liite kokonaisuudessaan tästä linkistä

Kirjoita kommentti

Kuva CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.