Kuva
Valopiha-tiloissa katto on korkealla.

Mansikkalan koulukeskuksen toivotuista muutostöistä osa tehty, siirtoseinien tulo viivästyi

9.12.2020 12:09
Lisätilaksi vuokrattu moduuli otetaan käyttöön Linnalassa tammikuun alussa.

Mansikkalan uuden koulukeskuksen henkilökunnalta, oppilailta ja huoltajilta kysyttiin syyskuussa ensikokemuksia puukoulun tiloista.

Vastauksissa kehuttiin valoa, pihaa ja sisäilmaa. Kaupunki sai myös paljon rakentavia kehittämisideoita. Jo tuolloin linjattiin näiden vastausten pohjalta korjaavia toimenpiteitä.

─ Nyt on välitsekkauksen aika. Kerromme mitkä noista toimista on jo tehty ja mitkä ovat yhä kesken, tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen sanoo.

Kenties isoin muutostoive koski uusia siirreltäviä seiniä, joilla oppimisympäristöä voitaisiin rauhoittaa. Seiniä lupailtiin vuoden alkuun niin, että asennukset tehtäisiin joululoman aikana.

─ Valitettavasti seinien toimittaja ei pystynyt tuottamaan siirtoseiniä tässä ajassa. Asentamaan pääsemme vasta talvilomaviikolla, Turunen pahoittelee.

Moduuli käyttöön tammikuussa

Syyslomalla akustointia on jo parannettu lukion ison tilan uusilla verhoratkaisuilla ja kaikkien valopihojen akustointilevyillä sekä peittoäänijärjestelmän säätämisellä.

Korona on haitannut koulun normaalia käyttöä. Avointa oppimisympäristöä ei ole voitu hyödyntää toivotulla tavalla, kun ryhmät eivät saa sekoittua keskenään.

Kaupunki on myös linjannut, että koronatilanteen ja ennustettua suuremman Mansikkalan alueen oppilasmäärän vuoksi, se vuokraa tammikuun alusta alkaen lisätilaa Linnalan kentän moduulista.

Moduuli saadaan käyttökuntoon joulua edeltävällä viikolla ja se kalustetaan joululomalla, joten ensimmäiset käyttäjät pääsevät tiloihin heti loppiaisen jälkeen.

Tilat valmistuvat kokemusten kautta

Mansikkalan koulukeskuksen tiloja on valmistauduttu muokkaamaan koko ajan.

─ Kuten olemme ennenkin sanoneet, Mansikkalan koulukeskus valmistuu vasta käyttäjien palautteen kautta. Tähän menee ainakin yksi lukukausi, koronan vuoksi ehkä enemmänkin, sillä nyt emme elä millään muotoa normaalia arkea, opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio sanoo.

Turunen muistuttaa, että tilan yhdessä tekeminen valmiiksi on sitä, että palautetta annetaan ja siihen puututaan.

─ Seuraava käyttäjäkysely toteutetaan talviloman jälkeen talon koko väelle, myös varhaiskasvatukselle, iltakäyttäjille, Eksotelle ja nuorisopalveluille.

 

Lisätietoja:

Tila- ja turvallisuuspäällikkö Sami Turunen, p. 020 617 4450, sami.turunenatimatra.fi

Opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio, p. 020617 3404, minna.rovioatimatra.fi

Palautekyselyn perusteella luvatut muutostyöt ja niiden eteneminen

1. Lisää esimerkiksi liikuteltavia seinäratkaisuja avoimiin tiloihin.

 • Alkuperäinen suunnitelma liikuteltavista lisäseinistä oli, että asentamaan päästäisiin joululomalla. Seinien toimittaja ei kuitenkaan pystynyt toimittamaan rakenteita tällä aikataululla, joten ensimmäiset seinät E-lohkolle eli esiopetuksen ja alakoulun puolelle asennetaan hiihtoloman aikana. Loput siirrettävät seinät asennetaan ensi kesän aikana.

2. Äänten vaimentamiseen toivotaan parannuksia. 

 • Valopihoille on asennettu syysloman aikana akustiikkalevyjä, jotka selkeästi paransivat äänimaailmaa. Peittoäänijärjestelmää säädetään koko ajan toiminnallisuuden mukaan.

3. Kulkemista opetustilojen läpi toiseen tulisi estää / vähentää.

 • Ohjeistusta tilojen läpi kulkemisesta on annettu ja joitakin kulkureittien muutoksia toteutetaan seuraavana kesänä.

4. Ruokailu (esimerkiksi jokin ruoka loppunut välillä kesken, tila tuntuu ruuhkahetkinä ahtaalta, astiahuoneen siisteys)

 • Saimaan tukipalveluiden (Satun) kanssa on käyty keskustelua niistä kerroista, jolloin jokin ruoka on loppunut. Ruokailuaikoja lisää porrastamalla olemme jo onnistuneet saamaan ruokalaan lisää väljyyttä.  Ruokapalveluiden osalta on tehty ja julkistettu laaja, kaikkiin koulukeskuksiin kohdennettu kysely, jonka pohjalta mietitään voisiko pienten oppilaiden ruokailua rauhoittaa esimerkiksi sermeillä.

5. Ilmastointi vaatii säätämistä (joissakin tiloissa ilmastointi ei riittävää).

 • Syysloman aikana on tehty lisäsäätöjä ja olosuhdemittauksissa ei näy poikkeamia vaan ovat sisäilmaluokituksen S2–raja-arvojen sisällä

6. Lämpötilan sääntely (joissakin tiloissa liian viileää, lattia kylmä)

 • Lattiasäätöjen lämmöt säädetään, kun ilmat viilenevät tarpeeksi pakkasen puolelle. Valopihoille asennetaan lämpöpatterit joululoman aikana.

7. Wlan-verkko ei toimi kaikkialla riittävästi.

 • Koulussa on käytössä opetuksen käyttöön langaton lähiverkko, wlan, jota olemme parantaneet ensimmäisten kokemusten perusteella. Tällä hetkellä seuraamme uusien oppilaslaitteiden vaikutusta verkon suorituskykyyn.
 • Matkapuhelinoperaattoreiden kuuluvuuksissa ja nettiyhteyksissä (esim. oppilaiden puhelinten yksityiskäyttö) on ollut kuuluvuusongelmia. Kaikki suurimmat matkapuhelinoperaattorit ovat aloittaneet toimenpiteet kuuluvuuksien vahvistamiseksi. Lähiviikkoina myös Telia/Dna kuuluvuus paranee.

8. Kaikki käyttäjät, eritoten illalla, eivät noudata kengättömyysvaatimusta.

 • Kyltit on asennettu ulko-oville muistuttamaan kengättömyydestä.

9. Siivouksessa puutteita esimerkiksi vessoissa. 

 • Siivousta on parannettu. Siivouksen osalta on tehty laatukierroksia. Käyttäjät ovat käyneet siistijöiden kanssa yhteissuunnittelua siivouksen tehostamisesta ja aikatauluttamisesta.

10. Välituntikello puuttuu. 

 • Kellot soivat jälleen.

11. Toiveena lapsilla enemmän hämähäkkikeinuja koulun pihalle.

 • Pihan suunnittelu on käynnissä ja keinujen paikkoja ollaan kaavoittamassa. Keinut saadaan paikoilleen kevään aikana.

12. Miksi Kostinpuistoa ei käytetä välituntialueena?

 • Aluetta käytetään opettajajohtoisesti, jatkossa myös pitkillä välitunneilla.

13. Enemmän tilaa mopoille.

 • Mopopaikkoja on lisätty syksyllä ennen syyslomia.

14. Lisää pyörätelineitä.

 • Käyttäjiä on ohjeistettu pyörätelineiden sijainneista. Mikäli vielä ilmenee tarvetta uusille telineille, niiden hankintaa voidaan miettiä.

15. Alikulkutunnelissa vaaratilanteita, ajetaan kovaa ja miten sattuu, voiko tehdä mitään?

 • Alikulun maalaukset tehty ja merkit on asennettu. Toivottavasti tästä on apua.

16. Tarvitaan korkea aita koko pallokentän osuudelle, etteivät pallot pompi henkilökunnan autojen päälle lommoja tekemään.

 • Aidan tarvetta selvitetään.

17. Suojatie saatava Ruokosuonkadun ja Karjaportinkadun risteykseen.

 • Maalauksia suojatielle ei voitu syyssateiden takia tehdä, mutta asia hoidetaan heti keväällä kelien salliessa. Suojatiemerkit ovat jo paikalla.

18. Vanhemmat tekevät U-käännöksiä Koulukadulla sekä Ruokosuontien risteyksessä Tainionkoskentiellä tuodessaan lapsia, voiko saada U-käännöskiellon?

 • U-käännöksen kieltävät merkit on asennettu Koulukadulle.

19. Milloin parkkipaikkamaalaukset saadaan Krimin pysäköintialueelle?

 • Maalauksia ei voitu syyssateiden takia tehdä, mutta asia hoidetaan heti keväällä kelien salliessa.