Kuva
Kaksi aallonvaimenninta Lammassaaren satamassa talvella
Aallonvaimentimet odottavat jäiden lähtöä Lammassaaren satamassa.

Lammassaaren sataman aallonvaimentimia on kunnostettu talven aikana

Tiedote
25.3.2024 11:27
Korjatut aallonvaimentimet siirretään takaisin järveen jäiden lähdettyä.

Kaksi Lammassaaren sataman rikkinäistä aallonvaimenninta on korjattu viime syksyn ja kuluvan talven aikana. Satama-alueella olevien betonisten aallonvaimentimien kunto tarkastettiin vuonna 2022. Kuntoarviotutkimus tehtiin sukeltamalla ja havainnoimalla vaimentimia, kiinnitysketjuja ja ankkuripainoja maan päältä.

Kuntoarvion ja aiempien havaintojen perusteella ryhdyttiin huoltokorjauksiin. Tässä tapauksessa korjaaminen on kokonaistaloudellisesti kannattavampaa kuin uusien hankkiminen, kertoo tilanhallintapäällikkö Petri Nuutinen Imatran kaupungilta.

Ruostuneet raudoitukset ja vettyneet eristelevyt uusittu

Korjauksia on tehty yhteensä kolmeen aallonvaimentimeen: yksi aallonvaimennin korjattiin vuosi sitten, kaksi aallonvaimenninta nostettiin ylös järvestä korjausta varten marraskuussa 2023. Aallonvaimentimet korjattiin ja huollettiin Imatran Kiinteistö- ja Aluepalvelun pajalla.

– Kuluneista aallonvaimentimista on poistettu rapautunut betoni, ja aallonvaimentimien ruostuneet raudoitusteräkset on vaihdettu. Korjattaviin kohtiin on asennettu myös uudet tartuntaraudoitukset, kertoo vastaava työnjohtaja Mika Vartiainen Imatran Kiinteistö- ja Aluepalvelusta.

– Samalla aallonvaimentajien vettyneet eristelevyt vaihdettiin uusiin suulakepuristettuihin eristeisiin. Aallonvaimentajien massa pieneni useilla tonneilla, kun rakenteeseen ja eristeisiin päässyt vesi on nyt saatu poistettua. Lopuksi korjattavat kohdat muotitettiin ja valettiin veden ja pakkasrasituksen kestävällä kuitubetonimassalla.

Takaisin järveen kevään aikana

Korjatut aallonvaimentimet siirretään järveen jäiden lähdettyä.

– Aallonvaimentimet on viety Lammassaareen odottamaan jäiden lähtöä. Kun järvet vapautuvat jäästä, hinaajakalusto pääsee siirtämään aallonvaimentimet paikalleen, kertoo Vartiainen.

Aallonvaimentimien korjauksiin on varattu rahaa investointiohjelmassa myös vuodelle 2025.

Lisätietoja:

vastaava työnjohtaja Mika Vartiainen, Imatran Kiinteistö- ja Aluepalvelu, mika.vartiainenatimatrankipa.fi (mika[dot]vartiainen[at]imatrankipa[dot]fi)

tilahallintapäällikkö Petri Nuutinen, Imatran kaupunki, petri.nuutinenatimatra.fi (petri[dot]nuutinen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 1200 (paikalla 2.4.2024 alkaen)

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.