Kuva
Havainnekuvassa Lappeentiellä uudet pyöräilykaistat punaisella maalattuina ajoradan vieressä.

Koulukatu-Lappeentie -alueen yleissuunnitelma valmistui

Tiedote
18.6.2024 18:13
Liikenneturvallisuutta parannetaan ajoradan kaventamisella ja viihtyisyyttä lisätään viheralueilla.

Koulukatu-Lappeentie liittymän turvallisuutta parannetaan uusilla järjestelyillä. Liikenneympyrän rakentamiselle alueella ei ole tilaa. Liikenteen simuloinneilla sekä liikennelaskennoilla liittymä todettiin toimivan sujuvasti myös liikennemäärien kasvu huomioiden. 

Liittymän tulee olla toimiva myös joukko- ja huoltoliikenteelle.
— Risteysalue korotetaan ja yleissuunnittelun yhteydessä on keskusteltu myös tasa-arvoisesta liittymästä. Tämä tarkennetaan liikenteenohjaussuunnitelman yhteydessä, kaupungin liikenneinsinööri Aino Vuopio kertoo.

Koulukadun ja Helsingintien välillä Lappeentien vartisia pysäköintipaikkoja vähennetään ja viheraluetta sekä jalankulun ja pyöräilyn olosuhteita parannetaan. Samalla Koulukadun ajorata kapenee nykyisestä. 

—    Koulukadun ja Helsingintien välillä Lappeentien varrella olevien liikkeiden pihoilla on paljon asiakaspaikkoja, ja kadunvarren pysäköintipaikat ovat vähällä käytöllä. Muutamia paikkoja kadun varteen on kuitenkin tarkoitus jättää myös tulevaisuudessa, Vuopio mainitsee.

Lappeentielle on suunniteltu erillinen pyöräilykaista molempiin suuntiin.

—    Lappeentien kapeimmassa kohdassa kävelykadulta etelään puolentoista korttelin verran on suunniteltu pyöräkatu, jossa pyöräilijät ovat etuajo-oikeutettuja ja autoilijat kulkevat pyöräilijöiden ehdoilla. Näin jalkakäytävät rauhoitetaan jalankulkijoille ja pyöräily-yhteys pysyy sujuvana Vuopio mainitsee. 

Seuraavaksi laaditaan alueen katusuunnitelma ja vesihuollon yleissuunnitelma sekä liikenteenohjaussuunnitelma, jossa esitetään tarkemmin esimerkiksi liikennemerkit ja ajoratamaalaukset. Saneerauksen yhteydessä uusitaan alueen vesihuolto- ja hulevesiverkosto sekä kaukolämpölinja.
Alueen rakentamissuunnitelman on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä ja saneeraus käynnistyy lähivuosina. Määrärahaa hankkeen edistämiselle tullaan esittämään jo vuodelle 2025. 

Lappeentien lehmuskuja tullaan suurimmalta osin korvaamaan uusilla istutuksilla. 

Nykyiset lehmukset on aikoinaan istutettu istutuslaatikoihin, joissa puiden juuristolla ei ole riittävää kasvutilaa.

—    Puut kärsivät kuivuudesta ja ravinteiden puutteesta. Osassa puista on runsaasti kuivia latvoja ja oksia, ne ovat kasvaneet vinoon ja osa on jäänyt huomattavan pieneksi. Putkiverkostoa kulkee puiden alla ja kaivutöiden yhteydessä puita on poistettava, kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen kertoo.

Lappeentielle istutetaan uusia monilajisia pensaita ja puuistutuksia. Kasvilajit tarkentuvat suunnittelun edetessä.

Yleissuunnitelmaan kuuluva alue on Imatralla esteettömyyden erikoistasoaluetta. Penkkejä sijoitetaan riittävän tiheästi, jalkakäytävät rauhoitetaan jalankulkijoille ja suojateiden kohdalla reunakivet luiskataan ja merkitään myös näkövammaisten havaittavaksi. Viheralueilla ja läpäisevien pintamateriaalien valinnalla pyritään toteuttamaan hulevesien viivytystä. 

Lisätietoja:

liikenneinsinööri Aino Vuopio, Imatran kaupunki, aino.vuopioatimatra.fi (aino[dot]vuopio[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 1205

kaupunginpuutarhuri Erika Luhtanen, Imatran kaupunki, erika.luhtanenatimatra.fi (erika[dot]luhtanen[at]imatra[dot]fi), p. 020 617 4707
 

Kommentit 3 kpl

Imatran kaupunki
Keskiviikko
19/06/2024
14:02

Lappeentienvarressa olevia…

Lappeentien varressa olevia pysäköintipaikkoja Koulukadun ja kävelykadun välillä pyritään säilyttämään mahdollisimman paljon, huomioiden kuitenkin kaikki kulkumuodot ja viheralueet. Koska katualueen tila on erittäin rajallinen, on suunnitelmassa esitetty viheralueet ja pysäköintialueet vuorottelevan jalkakäytävän ja ajoradan välissä.

13
11
Kampia
Keskiviikko
19/06/2024
08:25

Sehän näyttää pyöräilijän…

Sehän näyttää pyöräilijän silmään hyvältä. Kerrostalojen kohdalle olisi voinut jättää tienvarteen parkkitilaa.

11
11
Janne
Tiistai
18/06/2024
19:05

Hyvältä näyttää! Pidän…

Hyvältä näyttää! Pidän erityisesti pyöräkaistoista ja -kadusta.

22
22

Kirjoita kommentti

CAPTCHA
Kirjoita kuvassa näkyvät merkit.