Kirjastokortti

Kirjastokortin ja verkkokirjaston käyttöön oikeuttavan tunnusluvun (eli nelinumeroisen PIN-koodin) saat mistä tahansa Heili-kirjastosta. Saat kortin, kun esität henkilötodistuksen, jossa on valokuva ja henkilötunnus. Se voi olla esimerkiksi passi, ajokortti tai poliisin myöntämä henkilökortti.

Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Jos kortti katoaa, uuden kortin kirjoittamisesta peritään kahden euron maksu. Ilmoita kortin katoamisesta heti kirjastoon, jotta vältyt vastuulta väärinkäyttötapauksissa. Unohtunutta PIN-koodia voi tiedustella henkilökunnalta esittämällä kirjastokortin.

Jos puhelinnumerosi, osoitteesi tai sähköpostiosoitteesi muuttuu, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi kirjautumalla verkkokirjaston Oma tili -sivulle. Sivulla voit myös muuttaa PIN-koodisi.

Kirjastokorttia ja PIN-koodilla pystyt mm.

Lapsella voi olla oma kirjastokortti. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee korttia varten vastuuhenkilön kirjallisen suostumuksen. Yhteisö voi yleensä saada käyttöönsä yhteisökortin. Yhteisökortin säännöistä saat lisätietoa kirjastosta.

Vastaanottaessasi kirjastokortin sitoudut noudattamaan Heili-kirjaston käyttösääntöjä.

Lainat ja uusiminen

Laina-aika on yleensä 28 vuorokautta.

Joillakin aineistoilla on poikkeavia laina-aikoja:

  • pikalainat
  • DVD:t, Blu-rayt, lehdet, konsolipelit

E-kirjat ja e-äänikirjat ovat sähköistä aineistoa. Niiden laina-aika on 14 vuorokautta. Muissa aineistoissa, kuten esineissä, voi olla yksilöllisiä laina-aikoja.

Lainojen eräpäivät näkyvät lainauskuitissa ja verkkokirjaston Lainat-välilehdellä. Palauta tai uusi lainasi verkkokirjastossa, puhelimitse tai sähköpostitse viimeistään eräpäivänä kirjaston aukioloaikana. Lainat voi uusia viisi kertaa, mikäli niihin ei kohdistu varauksia. Pikalainoja ei voi uusia. Myöhässä palautetuista tai uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu

Imatran kirjastoissa on käytössä palautusluukut. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Varaukset

Heili-kirjastojen varauskokoelma koostuu eri kuntien kirjastojen kokoelmista, joilla on yhteinen varausjono. Normaalivaraus kohdistuu tämän varauskokoelman aineistoon. Noutopaikaksi on valittava joku Heili-kirjastoista.

Aineistoa voi varata verkkokirjastossa tai missä tahansa Heili-kirjastossa. Kirjaston omista kokoelmista varaaminen ei maksa mitään. Kun varaus saapuu noutopaikkaan, siitä lähtee asiakkaalle ilmoitus tekstiviestinä, sähköpostitse tai kirjeitse. Noutoaikaa on viikko. Ennen noutoajan päättymistä noutamatta tai perumatta jätetystä varauksesta peritään maksu.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon.

Pikalainoja ei voi varata.

Yhteisölainaajat

Heili-kirjastot myöntävät yhteisölainoja koululuokille, päiväkotiryhmille ja vastaaville kuntien kanssa yhteistyössä toimiville tahoille. Aineisto lainataan yhteisökortilla, jonka käytöstä vastaa kortin allekirjoittanut vastuuhenkilö (esimerkiksi opettaja). Kortin saa lukuvuodeksi kerrallaan, eli lainausoikeus on voimassa syksystä kevääseen, minkä jälkeen vastuuhenkilön on pyydettävä lainausoikeuden uusimista. Yhteisökortteja ei säilytetä kirjastossa, vaan vastuuhenkilö huolehtii, että kortti on mukana lainattaessa.

Yhteisökorttilainoissa noudatetaan yleisiä lainausperiaatteita ja laina-aikoja, mutta myöhästymismaksuja ei peritä. Palauttamatta jätetty tai turmeltunut aineisto laskutetaan kuitenkin yhteisöltä.