Tietokoneet ja digitointipaja
Asiakastyöasemat
Asiakastyöasemille kirjaudutaan Heili-kirjastokortilla ja nelinumeroisella tunnusluvulla. Ajanvarausta ei vaadita. Jos kirjastokorttia ei ole eikä sellaista tahdo hankkia, henkilökunta voi avata koneen vierailijatunnuksilla. Henkilöllisyys on todistettava.
Kaikilla koneilla on internet-yhteys ja Office-ohjelmistot, joten asiakirjojen ja erilaisten esitysten lukeminen ja laatiminen onnistuu. Kaikissa koneissa on myös CD-/DVD-asema ja kuulokkeet. Koneilta voi tulostaa. Tulosteet ovat maksullisia (katso hinnasto).
Pääkirjaston yhdellä asiakaskoneella on viivakoodilukija ja skanneri. Skanneri löytyy myös digitointipajasta.
Asiakaskoneiden käyttöä on rajoitettu eBooking-ohjelmalla (2 tuntia per asiakas vuorokaudessa). Ennakkovarausjärjestelmää emme käytä tällä hetkellä. Halutessasi voit tehdä oman tunnuksen järjestelmään; näin kirjautuminen asiakaskoneelle on hiukan helpompaa. Kirjaudu eBooking-järjestelmään tästä.
Langaton verkko
Kirjastoissa toimii langaton verkko ”MeitaOpen”, joka ei vaadi salasanaa. Kirjastoissa käytettävissä olevat tietokannat ja verkkolehdet ovat tarjolla myös langattomassa verkossa.
Hublet-tablettilainaus
Pääkirjastossa on Hublet-tablettilainaamo, josta saa lainata tablettitietokoneen kirjastossa käytettäväksi kahden tunnin ajaksi. Tabletti hyödyntää kirjaston langatonta verkkoa. Lainaaminen tapahtuu kirjastokortilla ja sen PIN-numerolla. Katso video-ohje Hubletin lainaamiseen.
Puhelimien latauskaapit
Kaikissa kirjaston toimipisteissä on latauskaappi matkapuhelimille. Lukittavissa kaapeissa on iPhone-, Micro-USB- ja USB-C-johdot. Kaapin saat lukittua itse valitsemallasi 4-numeroisella PIN-koodilla. Koodin ei tarvitse olla sama kuin kirjastokorttisi PIN-tunnus.
Digitointipaja ja 3D-tulostus
Pääkirjastossa on laitteet VHS-kasettien, kaitafilmien (Normal 8 ja Super 8, laitteen merkki Reflecta), valokuvien, diakuvien ja äänitallenteiden (C-kasettien ja LP-levyjen) digitointiin sekä mikrofilmien lukemiseen. Käytettävissä on tulostin, skanneri sekä kuvan- ja äänenkäsittelyohjelmat.
Digitointipajaan varataan aika pääkirjaston lainaustoimistosta joko paikan päällä tai soittamalla. Varauksen teon yhteydessä voi pyytää henkilökunnalta alkuopastuksen. Digitointi ja opastus ovat maksuttomia. Videoiden ja äänitallenteiden digitointi kestää yhtä kauan kuin digitoitava tallenne: esim. kaksituntisen VHS-kasetin digitointiin kuluu kaksi tuntia. Tallenteet saa itselleen muistitikulla tai levyllä. Kirjastosta voi halutessaan ostaa tyhjiä CD- ja DVD-levyjä.
3D-tulostaminenKirjaston 3D-tulostimella (Prenta 3D Duo) voi tulostaa pieniä esineitä omaan käyttöön henkilökunnan opastuksella. Tulostusala on kooltaan 20 x 20 x 20 cm. Tulostamiseen tarvitaan stl-muodossa oleva malli tulostettavasta esineestä. Valmiita malleja voi ladata ilmaiseksi esimerkiksi Thingiverse-sivustolta. Omien mallien suunnitteluun voi kokeilla vaikkapa Tinkercad-ohjelmaa. Tulostusmateriaali on biohajoavaa PLA-muovia. Laitteelle varataan aika pääkirjastosta. Tulostaminen on maksutonta.
1.4.2022: 3D-tulostimelle on tulossa päivitys. Laite on jonkin aikaa poissa käytöstä.