
Jouko tiedottaa: Lappeenrannan seudun joukkoliikenteen uusi linjastosuunnitelma valmistui
Linjastosuunnitelma on laadittu tukemaan alueen joukkoliikenteen kehittämistä ja vastaamaan asukkaiden liikkumistarpeisiin, kertoo joukkoliikennepäällikkö Terhi Koski.
− Tavoitteena on kehittää linjastoa niin, että se palvelee mahdollisimman hyvin eri käyttäjäryhmiä, parantaa joukkoliikenteen saavutettavuutta ja tehokkuutta sekä tukee kestävän liikkumisen tavoitteita.
Linjastosuunnitelman pohjana ovat Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien määrittämät joukkoliikenteen palvelutasotavoitteet sekä niiden maksuosuudet. Tulevina vuosina joukkoliikenteen kehittämisessä on otettava huomioon palveluverkkosuunnitelman vaikutukset ja reagoitava joustavasti muuttuvaan kysyntään, jotta palvelut pysyvät toimivina ja kustannustehokkaina. Samalla suunnitelma on joustava ja mukautettavissa, kuitenkaan suunnitelman esitykset eivät sido joukkoliikenteen suunnittelua, vaan kaikki tulevat muutokset päätetään erikseen.
Linjastoa tarkastellaan säännöllisesti, ja siihen voidaan tehdä vuosittain muutoksia esimerkiksi asiakaspalautteen, matkustajamäärein kehityksen ja muuttuvien tarpeiden perusteella. Näin varmistetaan, että joukkoliikenne vastaa parhaalla mahdollisella tavalla kaupunkirakenteen ja liikkumistarpeiden muutoksiin sekä resurssien tehokkaaseen käyttöön.
Suunnitelman kehittämisesityksessä Lappeenrannan paikallisliikenteen linjastoa on tarkasteltu linjakohtaisesti. Tulevalla aikataulukaudella linjojen reitit säilyvät ennallaan ja aikatauluhaasteita ratkaistaan osana normaalia aikataulusuunnittelua. Suoran yhteyden järjestämistä yliopiston ja matkakeskuksen välille on tarkasteltu erikseen.
− On osoittautunut, että se (yhteysväli yliopisto-matkakeskus) vaatisi kokonaan uuden linjan perustamista. Sen välin, kuten muunkin paikallisliikenteen matkustajamäärien kehitystä seurataan kuukausitasolla ja kapasiteetin lisäämistä pohditaan taloudellisten reunaehtojen puitteissa.
Lyhyellä aikavälillä liikenteeseen hankitaan lisäautoja sellaisille vuoroille, jotka ovat liian täynnä. Kilpailutuksen yhteydessä lisätään matalalattiaisten bussien määrää paikallisliikenteessä ja kohdistetaan niitä sellaisille linjoille/vuoroille, joissa on paljon matkustajia. Lisäksi selvitetään nivelbussien käyttömahdollisuus Lappeenrannan paikallisliikenteessä.
Imatran palvelutason parannusta kohdistetaan tietyille linjoille
Imatran paikallisliikenteen linjasto ja aikataulut ovat rakentuneet pääosin koululaisten ja opiskelijoiden matkustustarpeiden perusteella. Aikatauluhaasteita ratkaistaan osana normaalia aikataulusuunnittelua.
Linjastosuunnitelmassa on tutkittu muun muassa matkailijoiden sekä ilta- ja harrastusliikenteen tarpeita palvelevan linjan 25 palvelutason nostoa sekä reitin muuttamista. Linjaan esitettyjä muutoksia tarkastellaan tulevina vuosina taloudellisten reunaehtojen puitteissa. Linjan reittimuutokset vaatisivat muun muassa pysäkin rakentamista Rauhan kylpylän alueelle ja lisääntyneiden liikennekorvausten kustannusjaosta sopimista kaupunkien kesken.
− Yksi suunnitelman tavoitteista on ollut paikallisliikenteen linjaston tehostaminen. Tästä syystä linjojen 24 ja 26 yhdistämistä on selvitetty linjastosuunnitelman yhteydessä. Mahdolliset muutokset käydään läpi liikennöitsijän kanssa. Linjojen 24 ja 26 yhdistämisestä saavutettava mahdollinen säästö kohdennetaan linjojen 23 ja 25 palvelutason parantamiseen.
Lappeenranta-Imatra seutuliikenteen ja Lappeenrannan lähiliikenteen yhteydet sujuvammiksi
Linjastosuunnitelman mukaan Lappeenranta-Imatra seutuliikenteen linjan 101 vuorot muutetaan liikennöimään linjan 100 reitillä ja aikataulut suunnitellaan uudelleen. Lisäksi Lappeenrannan lähiliikenteen reittejä yhteensovitetaan koulujen palveluverkon kanssa tulevina vuosina.
− Pyrimme varmistamaan erityisesti koulujen saavutettavuuden ohjaamalla liikennettä sinne, missä käyttäjätarve on suurin, kertoo Koski.
Lähiliikenteen suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös kuntarajat ylittävien yhteyksien sujuvuuteen ilman päällekkäisyyksiä ja että liikenteen järjestämisestä aiheutuvat kustannukset jakautuvat oikeudenmukaisesti kuntien kesken.
Lisätietoja:
joukkoliikennepäällikkö Terhi Koski, p. 040 651 5599, terhi.koskilappeenranta.fi (terhi[dot]koski[at]lappeenranta[dot]fi)
Milloin kehitetään…
Milloin kehitetään keskesairaalalle tapahtuvaa julkista liikennettä. Pian suuri osa Ekhvan palveluista sijoittuu sinne. Nyt tilanne onneton.
Lappeenrannan joukkoliikenne…
Lappeenrannan joukkoliikenne on ollut tähän asti iso vitsi. Pääsee hikisesti keskustaan seitsemäksi aamulla, mutta kun monesti se keskusta on vasta puolimatka töihin. Vois bussit lähteä jo tuntia aikasemmin että ihmiset vois käyttää niitä työmatkoihin. Plus viimekesäiset tunnin aukot iltapäivällä olivat ihan naurettavia, silloinhan ihmiset ovat juuri menossa töistä kotiin. Toivotaan parasta uudelta suunitelmalta.
Kuinkas pulpin alue? Eikö…
Kuinkas pulpin alue? Eikö bussit voisi ajaa myös tätä kautta niin että klo. 6:45 olisi Lappeenrannassa. Ympäri vuoden, ja myös paluu kyydit tätä kautta.
Toivon että linja 25 kulkee…
Toivon että linja 25 kulkee myös kesällä Imatran uimahallin kautta,jotta Imatrankosken suunnasta pääsisi Vuokseen uimaan sekä Kalastuspuistoon!
Linja 23 tarvitaan kulkemaan myös iltaisin,ainakin syksyllä,että pääsisi Virran konserteista bussilla pois!
Kirjoita kommentti