

Sisäilmastolla tarkoitetaan niitä rakennuksen ympäristötekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisen terveyteen ja viihtyvyyteen, kuten rakennuksen siisteys, tupakointi, ilmanvaihto, lämpö- ja kosteusolosuhteet, radon, valaistus ja melu. Muista asunnon siisteys, katso, että ilmanvaihto toimii, käytä vähäpäästöisiä rakennusmateriaaleja, tarkista, ettei rakennuksessa ole kosteus- ja homevaurioita. Myös melu (ilmanvaihtolaitteiden, hissin, askeläänten jne. aiheuttama) voi häiritä. Lähiympäristökin voi aiheuttaa terveyshaittaa. Lähiravintolasta voi kantautua musiikin ääni häiritsevän voimakkaasti tai työtilasta muuta melua. Naapurista voi tunkeutua huonon hygienian takia hajuja, tai jopa kulkeutua syöpäläisiä.
Terveydensuojelulain 27 §:n mukaan jos asunnossa tai muussa oleskelutilassa esiintyy melua, tärinää, hajua, valoa, mikrobeja, pölyä, savua, liiallista lämpöä tai kylmyyttä taikka kosteutta, säteilyä tai muuta niihin verrattavaa siten, että siitä voi aiheutua terveyshaittaa asunnossa tai muussa tilassa oleskelevalle, toimenpiteisiin haitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi on ryhdyttävä viipymättä.
Jos haitta aiheutuu asuinhuoneiston tai muun oleskelutilan rakennuksen rakenteista, eristeistä tai rakennuksen omistajan vastuulla olevista perusjärjestelmistä, haitan poistamisesta vastaa rakennuksen omistaja, ellei muualla laissa toisin säädetä. Jos terveyshaitta aiheutuu kuitenkin asunnon tai muun oleskelutilan käytöstä, joka ei ole tavanomaista, terveyshaitan poistamisesta vastaa asunnon tai muun oleskelutilan haltija.
Jos epäilet asunnosta aiheutuvan terveyshaittaa, ota yhteys asunnon omistajaan tai tämän edustajaan (taloyhtiön isännöitsijä, hallituksen puheenjohtaja, vuokranantaja). Mikäli asunnon omistaja tai tämän edustaja ei ryhdy yhteydenotoista huolimatta ryhdy tarvittaviin selvitys- ja korjaustoimiin, voi asukas ottaa yhteyttä ympäristötoimeen. Asiaa hoitava ympäristöinsinööri antaa ohjeita ja neuvoja, sekä tarvittaessa ottaa asian vireille pyytämällä asukasta täyttämään asunnontarkastuspyyntölomakkeen.
Tarkastuspyynnöstä pyydetään isännöitsijän, vuokranantajan ja mahdollisten muiden asianomaisten lausunto ja heille varataan mahdollisuus olla läsnä tarkastuksella.
Asunnontarkastuksen suorittava viranhaltija, ympäristöinsinööri, päättää tarkastuksen perusteella mahdollisista mittauksista ja muista tutkimuksista.
Tarkastuksesta, mittauksesta, näytteenotosta, tutkimuksesta ja selvityksestä, jotka liittyvät terveyshaitan selvittämiseen tai haitan poistamisen varmistamiseen peritään ympäristöterveydenhuollon maksutaksan mukainen maksu kiinteistön omistajalta tai haltijalta taikka muulta, jonka vastuulla terveyshaitta on.
Viranomaisen ensimmäinen tarkastus terveyshaittaepäilyn selvittämiseksi ja siihen liittyvä jatkotutkimustarpeen määrittely on kuitenkin maksuton.
Kunnan terveydensuojeluviranomainen voi velvoittaa sen, jonka vastuulla haitta on, ryhtymään viipymättä tarvittaviin toimenpiteisiin terveyshaitan ja siihen johtaneiden tekijöiden selvittämiseksi, poistamiseksi tai rajoittamiseksi.
Jos terveyshaitta on ilmeinen ja on syytä epäillä sen aiheuttavan välitöntä vaaraa, haittaa ei voida korjata tai jos terveydensuojeluviranomaisen määräystä haitan poistamiseksi ei ole noudatettu, eikä muita tämän lain mukaisia toimenpiteitä ole pidettävä riittävinä, terveydensuojeluviranomainen voi kieltää tai rajoittaa asunnon tai muun oleskelutilan käyttöä.
Lomakkeen käyttö ei ole välttämätöntä, mutta sen käyttö helpottaa asian selvittämistä.
Lomakkeen voi pyytää terveysvalvonnasta puhelimitse tai sähköpostilla terveysvalvontaimatra.fi.
Lisätietoa asumisterveyteen ja sisäilmaan liittyvissä asioissa:
Allergia-, iho- ja astmaliitto
VTT-henkilösertifikaatti: Voimassaolevat henkilösertifikaatit