
Imatralle rakentuvan Erä- ja luontokulttuurimuseon toiminta painottuu kalastukseen, retkeilyyn ja eräkulttuuriin
Imatralle suunniteltavan Erä- ja luontokulttuurimuseon suunnitelmia on kehitetty eteenpäin kuluneen syksyn aikana tila- ja kustannustehokkaampien vaihtoehtojen löytämiseksi.
—Suunnitelmien sopeuttaminen on ollut tärkeää, sillä haastavina, taloudellisesti vaikeina aikoina uusien hankkeiden realismia tulee käsitellä vastuullisesti ja erityisellä tarkkuudella. Hyvin positiivisena asiana näin loppuvuonna voimme todeta, että olemme mukana Itäisen Suomen ohjelmaluonnoksessa toimenpide-ehdotuksena, Erämuseosäätiön toimitusjohtaja Tea Laitimo toteaa.
Uusia ratkaisuja on löytynyt ja visio uudenlaisen, ainutlaatuisen kokonaisuuden toteuttamisesta Imatran kaupungintalolle on kirkastunut. Alkuperäisiin hankekumppaneihin kuulunut Suomen Metsästysmuseoyhdistys jatkaa puolestaan omaa vakiintunutta museotoimintaansa Riihimäellä.
Kivijalkana alueelliset vahvuudet ja merkitykselliset sisällöt
Imatralle rakentuvan keskuksen teemoja tulevat olemaan muun muassa retkeily, kalastus, luonto- ja kalastusmatkailu, järviluonto, luonnontuotteiden keräily sekä eräkulttuuri laajemmin. Teemat ovat myös Suomi- matkailun vahvuuksia ja kansainvälisesti kiinnostavia aihepiirejä.
—Elävän perinnön näkökulma uudistaa parhaillaan perinteistä museoajattelua. Erä- ja luontokulttuurissa elävällä perinnöllä on keskeinen merkitys, ja se mahdollistaa aivan uudenlaisen museokonseptin toteuttamisen, toteaa Erämuseosäätiön hallituksen jäsen, Jyväskylän yliopiston museologian työelämäprofessori Leena Paaskoski.
Konseptissa on alusta alkaen haettu vahvaa kumppaniverkostoa erilaisten toimijoiden kanssa ja tätä painotusta jatketaan tulevan vuoden aikana myös yritysmaailman ja oppilaitosten suuntaan.
Imatralle on kehittymässä moderni keskus, jossa kävijä voi kokea elämyksellisiä museonäyttelyitä, ostaa tai vuokrata varusteita ja ostaa luontomatkailupalveluita ympärivuotisesti. Palvelukokonaisuutta täydentävät muun muassa ravintola ja erikoisliikkeet.
—Kaupungin kannalta on myönteistä, että kokonaiskuva uudesta Erämuseosta on nyt tarkentunut, ja epävarmuustekijät hankkeen osalta vähentyvät. Vuoksen kehittäminen ja kalastusmatkailu ovat vahvassa roolissa kaupungin strategiassa, ja siltä osin muutos avaa runsaasti uusia ovia, kaupunginjohtaja Matias Hilden sanoo.
Paikkakuntakilpailun vuonna 2021 voittanut Imatran kaupunki on vahvasti sitoutunut hankkeeseen ja jatkaa osaltaan kehitystyötä nykyiseen kaupungintaloon rakentuvasta keskuksesta. Arkkitehtisuunnittelu valmistuu vuoden 2025 aikana.
Kehitystyössä on mukana mm. Suomen Kalastusmuseoyhdistys ry.
—Suomen Kalastusmuseoyhdistys jatkaa Erämuseosäätiön kanssa Erä- ja luontokulttuurimuseon suunnittelua Imatralle. Imatran kaupungintalo ja Vuoksen ranta tarjoavat erinomaiset puitteet kalastuskulttuurin esittelylle ja kalastukseen liittyville oheispalveluille. Yhdistyksen toive on vihdoin saada kokoelmansa esille ja arvoiseensa säilytykseen, Kalastusmuseoyhdistyksen puheenjohtaja Stina Koivisto toteaa.
Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Tea Laitimo, tea.laitimoimatra.fi (tea[dot]laitimo[at]imatra[dot]fi), p. 0400 156 677, tea.laitimo
eramuseo.fi (tea[dot]laitimo[at]eramuseo[dot]fi)
Erämuseosäätiö
Kirjoita kommentti