Olet täällä

17.7.2017 - 9:42

#KESÄIMATRALLA - Ympäristöalan harjoittelija Aliisa Pöllänen

aliisanetti.jpg
Kaupungin ympäristöalan harjoittelijana työskentelevää Aliisa Pöllästä kiinnostavat niin ympäristöasiat kuin taiteet. Pöllänen opiskelee Itä-Suomen yliopistossa metsätieteitä.

Ympäristöasioista sekä taiteista kiinnostuneella Aliisa Pölläsellä on lempeä hymy, joka kohoaa kasvoille erityisesti silloin, kun hän pääsee kertomaan kiinnostuksen kohteistaan. Metsätiedettä Itä-Suomen yliopistossa opiskeleva Pöllänen työskentelee kesän Imatran kaupungilla ympäristötoimessa ympäristöalan harjoittelijana. Hän on opiskellut metsätiedettä nyt vuoden verran, minkä lisäksi Pölläsellä on opintoja takana myös ympäristötekniikasta Kuopion ammattikorkeakoulusta.

Alan vaihto teknisestä ammattikorkeakoulusta teoreettisempaan yliopistoon tuntuu Pölläsestä oikealta ratkaisulta. Erityisesti häntä kiinnostavat tutkinnossaan biologia ja ekologia, mutta myös teoreettisemmat aineet kuten terveystiede. Työ ympäristöalan harjoittelijana liippaa aika läheltä Pölläsen opintoja, joista hänen on määrä valmistua metsänhoitajaksi. Kuitenkin myös eroja löytyy; metsänhoitaja arvioi enemmän metsänhoitoon liittyviä asioita kun taas ympäristötoimessa tutkitaan myös jäteasioita sekä ympäristöterveyttä, jotka eivät varsinaisesti kuulu metsätieteisiin.

— Mut toisaalta sie voit ite vaikuttaa siun sivuaineilla ja suuntautua ihan hyvin ympäristöalalle, Pöllänen toteaa.

Kesätyöpaikkansa Pöllänen uskoo saaneensa opintojensa lisäksi hyvän asenteensa avulla. Työnsä aikana hän on päässyt muutamassa viikossa mukaan monipuolisesti erilaisiin tehtäviin ja konkreettisesti tutkimaan asioita kuten mittaamaan vesien lämpötiloja ja määrittämään sinileväpitoisuuksia.

— Sit käytiin Kuusikkosaaressa kattomassa onks siellä mitään arvokkaita kohteita, ja siellä sit käveltiin sen saaren ympäri. Se oli tosi kivaa, Pöllänen kuvaa.

Kiinnostavien työtehtävien lisäksi Pöllänen on saanut myös työyhteisöstä positiivisen kuvan. Hän kehuu selkeitä työaikoja sekä joustavuutta, sillä tarvittaessa saa tehdä lyhyempää päivää ja kuroa tunnit toisena päivänä kiinni. Työnkuva tuntuu jo nyt mielenkiintoiselta, ja Pöllänen voisi kuvitella toimivansa tulevaisuudessa vastaavanlaisissa työtehtävissä.

— Kaikki on ihanan auttavaisia ja oikeesti tuntuu, ku oisin kotona siellä. Miust on tosi mukava olla siellä, ja siel on tosi monia eri taustasia henkilöitä, ni on tosi kiva jutella heiän kanssa, Pöllänen kehuu.

Ympäristöasioiden rinnalla rakkaana harrastuksena Pölläseen elämään kuuluvat taiteet. Hän ihaili pienenä taiteellisesti lahjakkaan kumminsa maalauksia ja on piirtänyt sekä valokuvannut koko ikänsä. 

— Pienestä pitäen oon piirtäny, varmaan ku kynä ja paperi on aina ollut saatavilla, Pöllänen nauraa.

Perinteisten kuvataiteen muotojen rinnalle on noussut myös digitaalinen piirtäminen eli tietokoneella piirtäminen erillisen piirtopöydän avulla. Aluksi piirtopöytä tuntui Pölläsestä todella oudolta, koska samaan aikaan tulee katsoa tietokoneen näyttöä ja piirtää, mutta harjoittelun jälkeen näytölle piirtäminen alkoi yhtä sujua luonnollisesti kuin paperille. Valokuvaamista Pöllänen taas harrastaa mieluiten luonnossa.

— Mie tykkään vaa ottaa kameran kätee ja lähtee lenkille kuvaamaan järviä tai lintuja tai kukkia tai ötököitä, Pöllänen selittää.

Pöllänen miettii pitkään vastausta kysymykseen, onko hän enemmän ympäristöön suuntautunut vai luova persoona, mutta päätyy kuitenkin luonnehtimaan itseään enemmän luovaksi. Vaikka Pöllänen opiskeleekin metsätiedettä, hän kokee taiteelliset taipumuksensa hieman vahvemmiksi ja kertoo samaistuneensa esimerkiksi töissä kaavoitusryhmän keskusteluun.

— Näin jotain samoja piirteitä ku itessäni. Nehä joutuu piirtämään niitä asemakaavoja ja ainaki siel on arkkitehti tai useempia, jotka on luovia ihmisiä, Pöllänen selittää.

Kesätöihin Imatralle palaaminen ei tunnu Pölläsestä erikoiselta, vaan Imatra näyttäytyy edelleen mukavana paikkana, jossa on hyvä elää. Pöllänen on varttunut lapsuutensa Imatralla, mutta kolme vuotta sitten hän muutti  muualle opiskelemaan.

— Sillo ku muutin sinne Kuopioon ni miult hirveesti kysyttii, et mist päi mie oon ku puhun aina ’mie’ ja ’miun’ et just tää murre. Kyl siin tuli iha imatralaine olo, Pöllänen nauraa.

Imatralla käymisessä on aina jotain nostalgista, ja Pölläsellä onkin tapana kulkea uudelleen samoja polkuja, joita lapsena tuli kuljettua. Monet ikätoverit ovat Pölläsen tavoin lähteneet muualle opintojen tai töiden perässä eikä tuttuja naamoja näy enää kuin harvoin. Parasta Imatran kesässä on Pölläsen mielestä tavata vanhoja lapsuus- ja nuoruuskavereita, jos he sattuvat olemaan yhtä aikaa Imatralla.

KUKA: Aliisa Pöllänen

MITÄ TEKEE: Työskentelee Imatran kaupungilla ympäristöalan harjoittelijana

LEMPI ÖTÖKKÄ: Phyllium giganteum

TOTEEMIELÄIN: Kettu/naali

MITÄ PELKÄÄN: Puutiaisia

 

Lue lisää…

#KESÄIMATRALLA -juttusarjasta

#KESÄIMATRALLA -kuvakisasta

Aiemmat haastattelut:

Päivähoitoharjoittelija Saku Lipsanen

Vihreä nuori Aino Miikki

Jalkapalloilija Petek Reissell

Nuorisotyön harjoittelija Niko Toiviainen

 

Kuva: Ari Nakari

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat