Olet täällä

10.7.2017 - 9:49

#KESÄIMATRALLA - Nuorisotyön harjoittelija Niko Toiviainen

nikonetti.jpg
#KESÄIMATRALLA -juttusarjassa tutustutaan tällä viikolla kaupungin kesätyöntekijä Niko Toiviaiseen, joka työskenteli kesäkuun nuorisotyön harjoittelijana.

Imatran kaupungin kesätyöntekijä Niko Toiviainen odottelee meitä jo Mikonpuiston skeittirampeilla skeittilauta kädessään. 16-vuotias Toiviainen oli kesäkuun ajan töissä Imatran kaupungilla nuorisotyön harjoittelijana, minkä lisäksi hän on intohimoinen hip hop –kulttuurin harrastaja.

Toiviainen työskenteli Imatrankosken nuorisotila Hengaamossa, jossa hänen pääasiallinen työtehtävänsä oli hengailla muiden nuorten kanssa. Loppukeväästä Torigalleriaan avattu Hengaamo on otettu hyvin vastaan, ja nuoret ovat löytäneet tiensä uuteen tilaan. Toisinaan oli myös hiljaisia työpäiviä, ja varsinkin hyvä sää näkyi suoraan vähäisenä kävijämääränä, mutta sitä lukuun ottamatta Toiviainen viihtyi Hengaamossa hyvin. Toiviainen kehuu erityisesti työkavereitaan, jotka perehdyttivät hänet kunnolla työtehtäviin jo ensimmäisenä päivänä.

Erikoisinta oli Toiviaisen mukaan työskennellä samanikäisten nuorten parissa – erityisesti jos Hengaamon nuoret sattuivat olemaan omia kavereita. Vaikka työtehtävänä hengailu olikin rentoa ja vapaamuotoista, ei kuitenkaan voi käyttäytyä täysin samalla tavalla kuin vapaa-ajalla.

— Se oli kyl silleen aika jännää ku sinne tuli just omii kavereita, ja on ite vaa sillei ’Moi oon tääl töis’, Toiviainen kertoo.

Kesätyöpaikan Toiviainen uskoo saaneensa venäjän kielen taidon sekä aikaisemman työkokemuksen perusteella. Viime kesänä Toiviainen teki töitä kehitysvammaisten hoitopaikassa, ja hän kertookin pitäneensä aina ihmisten parissa työskentelystä. Vaikka Toiviainen on kesätöissään suuntautunut sosiaalipuolen hommiin, hän opiskelee Saimaan ammattiopisto Sampossa logistiikkaa. Logistiikka ei kuitenkaan tunnu lopulliselta uravalinnalta vaan kiinnostusta olisi jatkaa opiskeluja ammattikorkeakoulussa toisella alalla.

— Joku musiikkituotantohomma ois siistii, mut se voi olla, ettei olis nii paljoo töitä, Toiviainen harkitsee.

Toiviainen on musiikin, erityisesti rap-musiikin, suurkuluttaja, minkä lisäksi hän on kiinnostunut hip hop -kulttuurista ylipäätään. Hänen harrastuksiinsa kuuluu breakdance, skeittaaminen ja graffitit, joista breikkaus on ylivoimaisesti tärkein. Breakdance ei ole Imatralla kaikkein tyypillisin harrastus eikä harrastajia pahemmin näy, mihin Toiviainen haluaisi vaikuttaa.

— Oisha se ihan sairaan siistii, jos joskus vaik pääsis opettaa breikkii tännekki, koska mieki oon tän paikkakunnan vanhin breikkaaja. Tääl ei oo oikeen minkäänlaist eloo hip hop –kulttuuris ja ois kiva jotenki jatkaa sitä, Toiviainen selittää.

Yritystä on jo ollut, sillä Toiviainen koetti kesätyönsä aikana järjestää breakdance kurssin Hengaamon tiloissa 5-6-luokkalaisille, vaikka se ei sujunutkaan ihan suunnitelmien mukaan.

— Se [breakdance kurssi] oli kyl aikamoinen floppi, ku ei siel käyny ketää. Emmie tiiä eiks kukaa löytäny sinne vai eiks ollu innostusta, Toiviainen myöntää.

Epäonnistuminen ei kuitenkaan saanut Toiviaista lannistumaan, vaan uudet projektit ovat jo suunnitteilla. Toiviainen haluaa edesauttaa hip hop –kulttuurin kasvamista Imatralla, sillä se lisäisi myös samanhenkisten ihmisten määrää. Imatra on hänelle tärkeä paikka, jonka rauhallisuutta Toiviainen arvostaa, mutta samalla hän tuntee olonsa kotoisaksi pääkaupunkiseudulla, jossa on enemmän hip hop –kulttuurin edustajia.

Imatralla Toiviainen viettää mieluiten kesäpäiväänsä skeittaamalla. Skeitatessa paikalla ei niinkään ole merkitystä, sillä kaikkialla voi skeitata, mutta varsinaiset skeittirampit löytyvät ainoastaan Imatrankosken ala-asteen vierestä Mikonpuistosta. Skeittaaminen on harrastus, jossa ruhjeet ja kolhut kuuluvat asiaan, ja sen on myös Toivainen huomannut äärimmäisen selvästi.

— Tämmösel [skeittilaudalla] ku lähti yks ilta vetää alamäkee ja sit se lähti vähä sillei woppaa se lauta siit ja sit vedettiiki pää eelt asfalttiin ja sit oliki aivotärähdys, Toiviainen kuvaa nauraen.

Skeittaaminen on Toivaiselle kuitenkin vain toissijainen harrastus, jota hän tekee huvin vuoksi, kun taas breikkaamisessa Toiviainen tahtoisi tosissaan kehittyä.

— Oisha se siistii olla joskus jossai SM-kisoissa, Toiviainen intoilee.

 

Lue lisää…

#KESÄIMATRALLA -juttusarjasta

#KESÄIMATRALLA -kuvakisasta

Aiemmat haastattelut:

Päivähoitoharjoittelija Saku Lipsanen

Vihreä nuori Aino Miikki

Jalkapalloilija Petek Reissell

 

Kuva: Ari Nakari

 

 

KAVERIKIRJA:

KUKA: Niko Toiviainen, 16-vuotta

MITÄ TEKEE: Työskenteli Imatran kaupungilla nuorisotyön harjoittelijana kesäkuun sekä harrastaa breakdancea Jamilla

TOTEEMIELÄIN: Leijona  - ”Koska se on kans miu horoskooppi”

LEMPINIMI: Nikke T – ”Joskus ku pari kaverii oli kuullu 90-luvul olevast räppärist Mc Nikke Teest ni sit se jotenki sopi miu nimee”

PAHIN MOKA: ”En viitti kertoo tähä kaikkii kauheimpii mokia ni sanotaa vaik et moikkaan ain vahingos tuntemattomii liikentees ku katon et ne oli miu kavereit” 

Aiheeseen liittyvät asiasanat: 

Uusimmat