Olet täällä

7.7.2017 - 15:28

Imatran kaupunki pilotoi yhteiskäyttöisiä OP Kulku -sähköautoja

OP:n sähköautossa Päivi sekä Sonja
Imatran kaupunki kokeilee OP Kulku -palvelu kanssa mallia, jossa kaupungin sähköautot ovat työntekijöiden käytössä myös vapaa-ajalla. Suunnitelmissa on, että yhteiskäyttöautot tarjotaan tulevaisuudessa myös kaupunkilaisille ja matkailijoille. Malli tarjoaa kaupungille mahdollisuuden autojen tehokkaampaan hyödyntämiseen ja kulujen jakamiseen sekä työntekijöille uuden mahdollisuuden liikkumiseen.

(sähköauton ratissa Imatran kaupungininsinööri Päivi Pekkanen ja kyydissä hankejohtaja Sonja Heikkilä OP Kulusta)

Imatran kaupunki hankkii käyttöönsä neljä sähköautoa. OP Kulku tarjoaa kaupungille autot palveluna ja niiden yhteiskäytön mahdollistavan sovelluksen sekä teknologian. Yhteiskäyttöautot tulevat kaupungin käyttöön alkusyksyn aikana.

- Ensisijaisesti kaupungin työntekijät ajavat autoilla työhönsä liittyviä ajoja. Nyt toteutettavan pilotin myötä työntekijät voivat vuokrata autoja omaan käyttöönsä mobiilisovelluksen kautta silloin, kun autot ovat vapaana. Tällä tavalla kaupungin autot ovat mahdollisimman tehokkaassa käytössä ja kaupungin työntekijöille tarjotaan joustava tapa liikkua vapaa-ajallaan, kuvailee OP Kulusta vastaava hankejohtaja Timo Kemppainen.

Imatran kaupungin kanssa toteutettava yhteiskäyttöautoilun pilotti on ensimmäinen kokeilu, joka tarjoaa sähköauton päähaltijalle mahdollisuuden vuokrata autoja edelleen haluamalleen kohderyhmälle helppokäyttöisellä sovelluksella. Pilotin jälkeen tavoitteena on saada kaupungin yhteiskäyttöautot myös kaupunkilaisten ja matkailijoiden käyttöön.

- Yhteiskäyttöautoilu on nouseva trendi meillä ja maailmalla. Imatran tyyppinen yhteiskäyttöautoilun malli sopii myös sellaisille paikkakunnille, joissa käyttäjiä on vähemmän kuin suuremmissa kaupungeissa. Toisaalta tällainen malli sopii myös yrityksille ja erilaisille yhteisöille, toteaa OPn liikkumisen palveluista vastaava hankejohtaja Sonja Heikkilä.

Imatran kaupungin sähköautojen yhteiskäyttö hoituu OP Kulun tarjoamalla sovelluksella, joka kertoo, missä auto on, mahdollistaa auton varaamisen ja käyttöönoton sekä näyttää autojen lataustason. Sovellukseen lisätään rekisteröitymisen jälkeen käyttäjän luottokorttitiedot, joilla auton käyttö vapaa-aikana veloitetaan.

Kaupungin sähköautojen yhteiskäytön myötä Imatra voi jakaa autojen kiinteitä kuluja, mutta ennen kaikkea tavoitteena on se, etteivät kaupungin autot seiso suurta osaa vuorokaudesta paikallaan.

- Kaupunkina haluamme tehostaa autojemme käyttöä, tarjota työntekijöille päästöttömän liikkumisen vaihtoehdon ja testata jakamistalouden muotoja liikkumisen näkökulmasta. OP Kulun yhteiskäyttöiset sähköautot tarjoavat meille mahdollisuuden auttaa kaupungin työntekijöitä liikkumisen tarpeissa töissä ja vapaa-ajalla, kertoo Imatran kaupungin tietojohtaja Kari Perälä.

Imatran kaupungin yhteiskäyttöautot otetaan käyttöön ja palautetaan kaupungintalon pihalla sijaitseville parkkipaikoille, joissa on myös sähköautojen latauspisteet.
 

Lisätietoja:

Timo Kemppainen, OP Kulun hankejohtaja

Sonja Heikkilä, OPn liikkumisen palvelujen hankejohtaja

Haastattelupyynnöt: OPn viestintä 050 523 9904 ja viestinta@op.fi arkisin klo 7-19.30.

 

Kari Perälä, Imatran kaupungin tietojohtaja, kari.perala@imatra.fi, 020 617 2263

Näin yhteiskäyttöiset OP Kulku -sähköautot toimivat Imatralla:

- Yhteiskäyttöautot toimivat itsepalveluna. Autot haetaan ja palautetaan Imatran kaupungintalolla keskeisellä paikalla oleviin latauspisteisiin. Latauspisteet järjestää Imatran Yh-Rakennuttaja Oy Fortum Oyj:n kanssa.

- Vapaa-ajallaan kaupungin työntekijät voivat vuokrata autoja hintaan 8 euroa/tunti ensimmäisen pilottivaiheen ajan. Hintaan kuuluvat kaikki auton kiinteät kulut kuten vakuutus, huollot ja auton lataus.

- Autojen ovet avataan OP Kulun mobiilisovelluksella.

- Imatran kaupungin yhteiskäyttöautot toimivat kuten vuokra-autot: varatun ajan puitteissa niillä voi ajaa minne haluaa. Autot voi myös vuokra-ajan aikana pysäköidä vapaasti yleisten pysäköintiohjeiden mukaisesti.

Uusimmat